vrijdag 1 april 2016

Aanrommelen voor april

Vandaag is het alweer 1 april, het eerste kwart van 2016 zit er weer op. En dat is natuurlijk geen geintje. De volgende maand betekend natuurlijk ook altijd weer dat er nieuwe maandsoorten te scoren zijn, en aangezien het weer fantastisch is ga ik van half elf tot half twee er even tussenuit. Ik heb immers toch vrij en ik zie dat klapekster en middelste bonte specht nog wel te doen zijn voor mij vanaf de Universiteit van Wageningen.

Al dwalend door het bos ga ik richting Wolfheze, en dat levert nog 2 zingende kleine bonte spechten en verder de gebruikelijke mezen etc. op. Op een plekje bij Renkum is de klapekster al verdwenen, maar even later is een exemplaar bij Wolfheze snel gevonden. Leuk! Door de kijker een plaatje maken lukt net...
Klapekster
Aangezien ik nog genoeg tijd heb om nog even richting het Renkumse beekdal te gaan voor middelste bonte spechten, zet ik koers richting het zuiden. Op deze plek werd afgelopen winter af en toe een exemplaar gezien, dus met wat geluk zou ik die nu ook wel kunnen vinden. Dat geluk blijkt even later aan mijn zijde te zijn, want de eerste specht die ik in de kijker heb is een 'mibo'! Erg gaaf! Even later blijkt het zelfs om twee exemplaren te gaan die zich op relatief korte afstand geweldig laten bekijken. Super! Een geslaagde rondje in de tussenuurtjes zeg maar...



Middelste bonte specht
Renkums beekdal
Vanmiddag ben ik ook weer vroeg uit als ik langs Gouda kom besluit ik maar even uit te stappen om de bladkoning ook maar gelijk binnen te tikken. Die blijkt bij aankomst gelijk in beeld en dankzij m'n vouwfiets stap ik een kwartiertje later gewoon weer in de volgende trein. Ideaal! Eenmaal weer thuis stap ik ook gelijk in de auto om zo ook nog even roodhalsfuut en witoogeend bij te schrijven. Die blijken ook allebei nog steeds aanwezig.
Witoogeend
Vanavond rijd ik met Laurens van de Wind nog een rondje door de Zwijndrechtse Waard. Het is een prachtige windstille avond, dus als er in deze hoek van IJsselmonde steenuilen zouden zitten, dan moeten ze vanavond wel roepen. Een steenuil horen we echter helaas niet en dus blijft IJsselmonde, omringt door steenuilrijke gebieden (Krimpenerwaard, Alblasserwaard, Hoekse Waard), nog steeds steenuilloos... Wel vinden we nog een nieuwe schuur waar een kerkuil in zit, ook erg leuk natuurlijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten