dinsdag 12 april 2016

Forsters stern op Texel!!

Zondagmiddag werd op Texel een heuse forsters stern gevonden. Deze Noord-Amerikaanse stern werd sinds 2003 niet meer in Nederland gezien en het is ook pas het vijfde geval. Voor mij uiteraard nog een nieuwe maar gisteren lukte het me niet om naar Texel af te reizen. Vanochtend zouden echter Laurens van der Padt en Laurens van de Wind uit H.I.Ambacht gaan, dus gisterenavond ben ik dan ook maar richting huis gegaan.

Het was 3:45 vanochtend toen de wekker ging, maar ja, de eerste boot van 6:30 moet je toch wel hebben wil je zeker zijn dat je 'm niet kan missen als die wordt gezien... Mooi op tijd zijn we in Den Helder waarna we met nog zo'n 15 vogelaars en vooral veel werklui overvaren. Eenmaal op het eiland gaat het gelijk naar het Wagejot, waar de vogel gisterenavond voor het laatst werd gezien. In de stromende regen blijkt de vogel daar niet aanwezig te zijn, dus zodra het droog is geworden lopen we naar Utopia waar de vogel meestal wordt gezien.

Gisteren was het 7:45 toen de vogel vanaf de Waddenzee tussen de grote sterns opdook, maar nu tikt de tijd na 8u ook langzaam verder. De groep grote sterns wordt eindeloos gecheckt of de vogel er niet opeens tussen staat. Een paartje zwartkopmeeuwen, een zwarte rotgans en wat bontbekplevieren maken dat wachten nog wel aangenaam.
Bontbekplevier
Grote sterns
Om kwart voor negen komt opeens het verlossende woord uit de groep dat de vogel tussen de grote sterns staat. Na het bekende 'Waar precies?' blijkt de vogel in het voorste groepje te staan. Schitterend!! De vogel poetst wat, vliegt af en toe een stukje maar verdwijnt uiteindelijk na een half uurtje toch ook weer over de dijk, ons blij achter latend met deze fraaie nieuwe soort! Met de Amerikaanse tafeleend en de Oostelijke blonde tapuit van Westkapelle zou het zelfs mijn 400ste soort zijn...


Forsters stern
Publiek

We besluiten nog even een kijkje te nemen op de noordpunt van het eiland. Bij het Reddingsboothuis loopt nog een fraaie witbuikrotgans, maar verder is het rustig met nog wat zingende boomleeuweriken, m'n eerste boompieper weer, een fraaie rouwkwikstaart en een Poolse pontische meeuw (R-75P6).
Witbuikrotgans
Met de pont van 11u varen we weer van het eiland af, waarna nog wel het één en ander op het programma staat. Het eerste item, de grote burgemeester van Den Helder, is echter geen succes. Snel dus maar weer door richting Hoogwoud waar we de roodkeelnachtegaal wel weer zingend vinden, hij blijft toch wel bijzonder fraai!

We dippen hierna ook nog de dwerggans van Westzaan waarna we maar door gaan richting Zuid-Holland, daar is immers gisteren een Iberische tjiftjaf ontdekt in Den Haag. Voordat we die oprollen tikken we eerste nog even de ijsduiker bij Leiden binnen. Op de plek van pas de 3de Iberische tjiftjaf van Zuid-Holland aangekomen horen we die vrijwel gelijk tetteren uit het parkje. Binnen! Hij laat zich fraai zien en vooral ook erg goed horen, toch wel iets tevredener mee dan met m'n eerste vorig jaar in Leeuwarden.
Iberische tjiftjaf
In Gouda zetten we vandaag voor 't laatst de kijker voor de ogen, maar de bladkoning krijgen we daar helaas niet in. Ondanks dat was het natuurlijk een prachtige dag met een schitterende lifer op zak!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten