woensdag 2 december 2015

Wat je noemt een hectische twitch...

Het voorspel van de hectische twitch van vandaaag, werd gespeeld op 19 november dit jaar, toen Mariet Verbeek een mogelijke witkopgors meldde nabij Broekhuizen, in Limburg. Het bleek echter later waarschijnlijk om een hybride met geelgors, of zelfs gewoon een normale geelgors te zijn, dus de aandacht verslapte. Gisteren kwam Mariet zelf echter weer langs de plek en fotografeerde nu weer een spannende vogel in haar ogen, maar dit keer was het wel degelijk een witkopgors en gelijk een adult mannetje! Van deze Aziatische soort die voorkomt vanaf de Oeral oostwaarts, was sinds 1996 geen goed twitchbaar geval meer, dus uiteraard nog een nieuwe voor me.

Gisterenavond was dus wel duidelijk waar ik vanochtend zou staan... Gelukkig was ik vrij vanochtend en kon ik met Rick Schonewille meerijden vanaf Wageningen, ideaal. Zo rond kwart over acht schuiven we aan op de Laag Veldweg bij zo'n 50 andere gelukzoekers. De vogel is nog niet gezien maar op de plek waar gisteren later op de dag de vogel nogmaals werd gezien is het posten geblazen. Af en toe vallen er wat groepjes geelgorzen in de struikhaag, dus maar hopen totdat hij ertussen zit.
Rond kwart voor negen is er voor het eerst paniek. Iemand meent de vogel gezien te hebben, maar niemand zit 'm hierna en het wachten kan dus weer beginnen. De meerderheid van de vogelaars doet dat op de 'oude plek', terwijl een ander gedeelte geelgorzen in de buurt afspeurt, want die zitten er overal genoeg. Dat komt hen echter wel duur te staan als om tien voor 12 de vogel voor het eerst zeker wordt gezien aan de andere kant van de haag dan waar wij staan. Een sprint mag echter niet baten want de vogel vliegt alweer uit de boom en door de ontlading van de gelukkigen is niet duidelijk waar de vogel is gebleven... Frustratie alom bij degene die 'm gemist hebben, maar de vogel móét toch nog wel in de bosjes zitten!

Terwijl iedereen op scherp staat wordt die een kleine tien minuten later weer teruggevonden, maar ook nu is het weer: "Nu in beeld, achterin de struikenrij!, en hij VLIEGT!". Ik zie een gors aankomen vliegen van achterin de struiken dus gelijk maar de kijker erop. In de vlucht nog niks aan te zien maar gelukkig gaat hij zitten in een Es redelijk dichtbij de weg, en: "DAT IS HEM!". Een aantal seconden zie ik hem goed door mijn kijker, maar de meerderheid kan de vogel helaas niet vinden. Als ik de vogel in de scoop probeer te zetten duikt die weer weg en hij vliegt nu weg naar achteren...

Pff, hij staat dus op de lijst! Rick had de vogel helaas gemist en aangezien ik eigenlijk weg moet om om half twee weer in Wageningen te zijn zitten we met een probleempje. Rick wil natuurlijk blijven, maar gelukkig zet hij me op station Venray af zodat ik de terugreis maar per trein afleg. Een uurtje te laat ben ik op de practicumzaal maar het was de moeite! Wat een twitch, wat je noemt een hectische twitch zoals ze moeten zijn, net zoals bijna exact 2 jaar geleden bij de swinhoes boszanger in het Ketelbos...

In de middag komt het gelukkig voor Rick ook nog goed en uiteindelijk kunnen de meesten 'm net voor zonsondergang zien als die op een slaapplaats van geelgorzen aankomt. Wat een soort en wat een twitch!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten