zaterdag 12 december 2015

Van een klein alkje tot boertjes in december...

Afgelopen week was ik een paar dagen vrij voor tentamens van aanstaande week, dus ook wel tijd om wat te vogelen op IJsselmonde. Toen afgelopen maandag duidelijk dat er zondag een humes bladkoning in Barendrecht had gezeten daar uiteraard naar gezocht, 't is immers de eerste voor IJsselmonde! In de namiddag van dinsdag en in de woensdagochtend kreeg ik 'm met Hans Bossenbroek niet gevonden, helaas. Het is dan ook een erg grote en onoverzichtelijk wijk en de vogel kan werkelijk overal zitten, de kans dat die dus nog ergens rondhangt in Barendrecht is nog aardig groot, maar zie hem maar eens te vinden. Naast die zoektochten had ik niet heel veel vrije tijd, maar ze leverde o.a. nog wel een groepje brilduikers, de bekende wilde zwaan in de Zuidpolder, 3 witgatjes en een verregende torenvalk op.
Torenvalk
Vandaag had ik niet echt plannen, maar toen ik hoorde dat Laurens van de Wind met z'n vader de kleine alk van de Breezanddijk zou gaan doen was dat natuurlijk altijd leuk. Aangezien eergisteren een taigaboomkruiper werd gevonden in Amsterdam-Noord was dat de eerste bestemming voor vandaag.

Bij aankomst in '020' is de vogel al gemeld, maar helaas krijgen wij 'm in het uur dat we er zijn niet gevonden, en moeten we het met een vuurgoudhaantje en een zwarte mees doen. Snel dan maar door richting de Afsluitdijk, want ondertussen is de kleine alk ook al gemeld. Zoals verwacht blijkt dat een inkoppertje en hij laat zich vlak langs de kant zien, gaaf!!

Kleine alk
Verder is er in het noorden weinig te beleven, dus na een korte stop in Den Oever met een wat kanoeten, een grote zaagbek en een topper, gaan we snel door richting het zuiden. De taigaboomkruiper is na vanochtend ook niet meer gemeld, dus we rijden snel langs Amsterdam om bij Huizen nog even een drietal overwinterende boerenzwaluwen op de eeuwige maandlijst te schrijven. Langs het Gooimeer zit bizar genoeg namelijk al weken een groepje van 3 boerenzwaluwen, en bij aankomst zijn ze ook snel gevonden. Ze zijn behoorlijk gehavend en als de winter nog in gaat vallen gaan ze Afrika in ieder geval niet meer halen, maar voorlopig leken ze nog aardig mugjes te kunnen vangen...
Boerenzwaluw
Aangezien het is gaan regenen gaan we snel door richting Rotterdam, maar voordat we echt op huis aangaan rijden we nog even langs Zevenhuizen waar in de Eendrachtspolder enige tijd al meerdere velduilen rondhangen. Vanuit de verte zijn de auto's op de dijk al zichtbaar en even later zien we ook een velduil, fraai! We kunnen in de regen slechts 1 exemplaar vinden, maar ach, wie maalt daarom...
Velduil

Geen opmerkingen:

Een reactie posten