woensdag 30 december 2015

Wat doen die waterkippetjes in de stad?

De kruimels zijn de afgelopen week weer opgespaard voor nog weer een meeuwenronde door de 'grote stad', Rotterdam-Zuid wel te verstaan. Het is wat gewaagd om dat op 30 december te doen, de vuurwerkverkoop is immers in volle gang, maar als je niet gaat zie je in ieder geval niks is dan altijd het motto.

We beginnen in Ridderkerk, waar een Zweed weer aanwezig is net als de afgelopen winters. Daarna gaat het de rest van Rotterdam-Zuid door waarna we uiteindelijk op 31 afgelezen ringen komen, waarvan 1 wilde eend (een exemplaar uit Strijen die er afgelopen winter ook zat), 2 knobbelzwanen, 27 kokmeeuwen en slechts 1 zilvermeeuw. Die zilvermeeuw was dan wel gelijk een leuk exemplaar, namelijk een Noorse vogel die nu voor zijn 3de winter in de stad zit.
Scandinavische zilvermeeuw N-J7222
Wat de kokmeeuwen betreft was het gedeeltelijk hetzelfde als een week geleden alhoewel er natuurlijk ook altijd wel weer nieuwe of 'oude bekenden' rondlopen. Naast dezelfde Kroaat, het leukste land, als de vorig keer was de leukste ring wel een Engelse, die zijn op een vaste overwinteraar schaars in de stad!

Wat niet geringde vogels betreft waren 1 pontische, 2 geelpootmeeuwen en een zwarte mees de hoogtepuntjes, alhoewel het met de 'grote meeuwen' wel heel rustig gesteld is deze winter en het aandeel 'leuke' meeuwen is daarmee dan ook erg laag.
1kj geelpootmeeuw
1kj pontische meeuw
Vandaag gingen we voor de grap ook eens op het aantal waterhoenen langs onze route letten, en uiteindelijk kwamen we uit op 167 exemplaren! Toch een bizar aantal en die beesten moeten toch wel van elders komen om in de stad te overwinteren, maar waarvandaan?! Bij soms een gebrek aan meeuwen werd dus ook zo nu en dan aandacht besteed aan de 'waterkippen', en wat een fraaie beestjes zijn dat eigenlijk!! Hopelijk kunnen we dat tellen van de waterhoenen deze winter in ieder geval vasthouden en wie weet komt er nog eens een ringproject van de grond. Ze hebben ons in ieder geval al onder de indruk gebracht, die waterkippen!
Waterhoen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten