zaterdag 27 juni 2015

Weer eens nachtvlinders en orchideeën

Na weer een hele week in Wageningen, met nog wel excursies naar de Utrechtse Heuvelrug en de Oostvaarderplassen, was ik vanavond weer in Ambacht. Aangezien het inmiddels weer rustig is geworden qua vogels en er vannacht weer genachtvlinderd zou worden in De Gorzen besloot ik dat maar weer eens te gaan doen.

Met o.a. Hans Meijer en Dave van der Spoel blijf ik tot half vier aangezien de vlinders er wel zin in hebben! Uiteindelijk zien we 76 soorten waaronder leuke soorten als populieren-, pauwoogpijlstaart, zwart beertje, moeras-w-uil en als nieuwe soort voor IJsselmonde witte hermelijnvlinder.
Witte hermelijnvlinder
Zwart beertje
Vuursteenvlinder
Pauwoogpijlstaart

Populierenpijlstaart
Vandaag begin ik dus met vogelen wat later dan normaal en stap om 12 uur op het pontje naar de Sophiapolder. Het is hoog water dus heel veel is er op het eiland niet te beleven. De groep van ondertussen 500 kemphanen, tureluurs en grutto's staat ver in de noordpunt, maar andere soorten lijken er niet tussen te zitten als de havik de boel een paar keer wakker schrikt. Verder is het rustig op het eiland met alleen nog een 3kj geelpootmeeuw en een cetti's zanger die weer vanaf de Galgenplaat zit te schetteren na toch 2 jaartjes weg te zijn geweest. 

Hierna fiets ik nog een rondje langs de Oude-Maas tot Heerjansdam wat uiteindelijk vooral orchideeën oplevert. Op enkele plekken zie ik zo uiteindelijk ca. 30 rietorchissen en een kleine 50 bijenorchissen. Van die laatste zijn er op die plek pas over de 100 geteld, en deze orchidee lijkt daarmee behoorlijk in opkomst op IJsselmonde! 
Rietorchis
Bijenorchis
Als laatste werp ik nog een blik in de Crezéepolder waar ze nu toch al een heel eind zijn met de graafwerkzaamheden. Vogels zitten er ook weer genoeg, en met name meeuwen, waartussen ook weer een pontische een geelpootmeeuw. Qua steltlopers is het rustig met enkel wat territoriale kleine plevieren en een kluut.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten