zaterdag 6 juni 2015

Puntjes scoren in de Delta

Juni is ondertussen aangebroken, dus dan wordt er al gauw een blik geworpen op de eeuwige maandlijst. Juni is typisch een maand waarin je wat suffe soorten nog mist, dus vandaag is een mooie gelegenheid om het een en ander af te kruisen. Laurens van der Padt, Herman van den Brand en ik beginnen vandaag maar op de Maasvlakte, waar de balkanbaardgrasmus van gisteren helaas alweer verdwenen is.

We beginnen bij de telpost op de 2de Maasvlakte, en een kwartiertje over zee kijken levert de gehoopte jan-van-gent en zwarte zeeëenden op; de eerste puntjes zijn binnen! We rijden hierna nog verder richting de Stuifdijk in de hoop op kuifaalscholvers, die zien we helaas niet maar wel kunnen we nog eider bijschrijven. Verder horen we nog wat spotvogels en vliegen er wat dwerg- en grote sterns heen en weer.

Op de Westplaat zijn de steltjes weer niet goed te checken door de vele trilling, maar op het Oostvoornse meer is een zeekoet een mooie 4de punt voor vandaag. Een wandeling aan de andere kant van het meer levert helaas niet de gewenste roodmus op, dus rijden we hierna maar verder richting Stellendam. Daar gaat het ook weer lekker met een overzomerend mannetje brilduiker, een groepje middelste zaagbekken en één zielige zilverplevier die de reis naar het noorden kennelijk niet meer ziet zitten.

Bij Oostdijk horen we nog een zomertortel koeren en in de weilanden zit een mooie groep van een kleine 20 zwartkopmeeuwen, wat een fraaie beesten! Er zitten wat geringde tussen maar door het gras is het niet af te lezen.
Zwartkopmeeuw
Op de Brouwersdam is een aantal steenlopers een makkelijke achtste punt voor vandaag, terwijl een rotgans voor mij niks opleverde. De Prunjepolder zorgt hierna voor mijn eindtotaal van 10 punten met noordse stern en strandplevier.

Hierna hebben we vrijwel alles gehad en hebben we het ook wel aardig gezien met de eeuwige maandlijst. Met toch weer tien puntjes op zak en een lekkere dag vogelen zijn we rond een uurtje of 4 weer thuis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten