zaterdag 20 juni 2015

Een nona in de duinen en casarca op Sophia

Afgelopen zondagmiddag werd er in Hoek van Holland een zingende noordse nachtegaal ontdekt. Aangezien ik de hele week voor m'n studie op een camping in Garderen zat, had ik vanochtend pas de tijd om deze soort op mijn Zuid-Hollandlijst bij te schrijven. Rond een uurtje of 9 kom ik in m'n eentje aan in de duinen, waar in vogelaars in geen velden of wegen te bekennen zijn. Rondom de plek loop ik wat rond en hoor her en der wat normale nachtegalen door de duinen schetteren, maar de 'nona' houdt z'n bek dicht. Niet lang nadat Frank van Duivenvoorde en Luuk Punt zijn gearriveerd begint het echter wel te zingen en is de soort binnen. Het lukt me helaas niet de vogel te zien, maar goed, horen is scoren!

Af en toe is een zeldzaam plantje weleens leuk om op te zoeken, en aangezien ik nu toch alleen ben besluit ik een tweetal zeer zeldzame plantjes in Hoek van Holland binnen te tikken. Op de parkeerplaats van een camping is de grond roodachtig gekleurd door het mosbloempje, en langs de Boulevard zijn snel enkele exemplaren van het laksteeltje gevonden. Verder is er hier niet veel te beleven en rond elven ben ik wel weer thuis.
Mosbloempje
Met Laurens van der Padt spreek ik hierna af om met het pontje van 12u richting de Sophiapolder te gaan. Op het eiland aangekomen blijkt deze weer bomvol te zitten met honderden tureluurs, een kleine 200 grutto's (w.o. slechts enkele 1 kj's), zo'n 1000 krakeenden en duizenden kokmeeuwen. Veel vogels dus om te checken, en uiteindelijk levert dat nog een leuke soort op ook: een casarca! Samen met een paartje nijlgans laat deze fraaie eend zich op niet al te grote afstand goed bekijken, pas mijn 3de waarneming van deze soort op IJsselmonde en de eerste weer sinds 2010.

Casarca
Andere leuke dingetjes die we uiteindelijk nog zien zijn 3 geringde kleine mantelmeeuwen, 10 kleine plevieren, alweer zo'n 50 wintertalingen, 2 pijlstaarten en ook het eerste mannetje kemphaan weer.
Wintertaling
We lopen hierna nog een rondje door de Crezéepolder waar de werkzaamheden weer een aardig stuk zijn gevorderd. In een groep meeuwen zien we nog een pontische meeuw, maar verder is het op de lokale kluten en kleine plevieren na erg rustig. Leuk zijn even later nog wel een viertal zwarte sterns die op de Noord foerageren. 

Na het avondeten fiets ik nog een bekend rondje door Polder Sandelingen, Waalbos en de Devel, waarin ik met name in het laatste gebied hoop op een roerdomp die daar weer lijkt te broeden. Die zie ik uiteindelijk niet, maar het is verder een mooie avond met mijn eerste kuifeendennest, 11 rietorchissen, snorren, een bruine kiekendief met een jong haasje en verder de gebruikelijke gasten als roodborsttapuiten en koekoek. 
Kuifeendennest

Geen opmerkingen:

Een reactie posten