zaterdag 8 december 2012

Vorsttrek en weer kleine barmsijzen

Na een dag met sneeuw en ijs raken ganzen en kieviten altijd op dreef. Met het eerste licht staan Laurens vd Padt en ik dan ook vol verwachting op De Gorzen om van deze sneeuwtrek te genieten. Gelijk wordt al duidelijk dat kieviten goed vliegen en we zien groepen tot 250 vogels langskomen in de tweeënahalf uur dat we geteld hebben. In totaal komen er vanochtend zo'n 6000 kieviten met daartussen 9 kemphanen en ca. 30 goudplevieren.

Hiernaast komen er ook nog honderden brand- en kolganzen over, 23 wulpen, enkele grote zilverreigers wat groepen kramsvogels, koperwieken en veldleeuwerik en ca. 2500 smienten die opvliegen uit de Overwaard van Kinderdijk verdwijnen over de telpost naar het westen. Al met al een leuke telling maar als om elf uur de vogels op lijken te zijn besluiten we de telpost te verlaten en naar de Crezéepolder te gaan. Als e naar beneden lopen komt er opeens een houtsnip langs vliegen, een leuke verrassing en mooi einde van de telling! Voor de volledige telling zie hier.
Zonsopkomst vanaf de Gorzen
In de Crezéepolder is het stil qua vogels maar een paar waterpiepers, ringmussen, watersnippen en een bokje maken het toch wel weer leuk. De pestvogel in de Volgerlanden blijkt even later helaas onvindbaar dus gaan we maar weer door richting het Develbos in de hoop op de barmsijzen.

Op de bewuste plek aangekomen zijn Hans Westerlaken en Jankees Bossenbroek al aan het zoeken en zijn er al enkele vogels in beeld. Tussen de putters zien we 7 kleine barmsijzen foerageren in de elzen en laten zich erg fraai bekijken.



Kleine barmsijzen
Als we weglopen vliegen de kleine barmsijzen op en vliegen als een compact groepje weg richting het oost. Het blijken nu om 11 vogels te zijn, het zelfde groepje als gisteren dus! We vervolgen onze route naar de Oude-Maas waar nog een groepje van 15 brilduikers zwemt en een onv./vrouwtje buffelkopeend. Aangezien we aan de overkant, in Puttershoek, weleens eerder een geringde buffelkopeend hebben gezien gaan we er maar vanuit dat het deze vogel betreft. 

Buffelkopeend
In de Polder Achter-Lindt zien we enkele kolganzen invallen dus besluiten we een kijkje te nemen. Het aantal kolganzen op de akker valt tegen maar wel leuk zijn een kleine driehonderd kieviten. Hiertussen blijken namelijk 8 kemphanen, 8 goudplevieren en ca. 15 watersnippen te lopen. Vooral de tweede is zeldzaam aan de grond op IJsselmonde, het is dan ook pas de vierde keer dat ik dat zie. 


Het is nog even licht dus we besluiten naar Barendrecht te gaan waar ik gisteren een groepje van 6 pestvogels had. Helaas blijken deze niet meer aanwezig en dus besluiten we maar weer terug richting Ambacht te gaan. In Waalbos zien we in een slootje nog een groep van maarliefst 6 grote zilverreigers, een grote groep voor IJsselmonde! 

Al met al weer een leuke dag op IJsselmonde met vanochtend mooie vorsttrek en verder weer die schitterende barmsijzen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten