zaterdag 29 december 2012

Dagje vogelen in de Flevo met eurokannen

Na wat gebel gisterenavond stappen Evert en ik om half acht bij Herman in om een dagje in de Flevo te vogelen. Na Rick Schonewille opgehaald te hebben zetten we koers richting de Pampushaven. In de haven zitten naasten honderden kuifeenden enkele brilduikers en ook mijn eerste twee nonnetjes van het seizoen.

In de Lepelaars plassen zien we naast nog 11 nonnetjes ook wat grote zilverreigers en mijn eerste 12 wilde zwanen van het seizoen die zich fraai laten bekijken in een plasje langs de dijk.

Wilde zwaan (juv.)
In het Blocq van Kuffeler, een jachthaven naast het Markermeer, zien we in een grote groep kuifeenden ook ca. 15 toppers zwemmen. Verder vliegt er nog een nonnetje langs en zitten er de nodige brilduikers. Na de haven helemaal bekeken te hebben gaan we richting het Jan van de Boschpad. Hier was gisteren, en ook al eerder in december, namelijk een Europese kanarie gezien.

Als we bij het pad zijn zien we Peter Links al staan die er ons eentje aanwijst die al roepend aan komt vliegen. Even later komen er tot onze verbazing nog twee andere bij, er zitten er dus drie! Ze zijn eventjes kwijt in de bomen maar dan komen ze weer terug en laten zich even fraai bekijken waarna de 'eurokannen' naar beneden duiken en langs het zandpad gaan foerageren.

Europese kanaries
Hierna werpen we vanuit de uitkijktoren nog even een blik over de Oostvaardersplassen wat een aantal jagende bruine kiekendieven, wat grote zaagbekken, duizenden goudplevieren en een groepje raven oplevert.


Hierna vervolgen we onze route weer over de Oostvaardersdijk richting de Knardijk. We zien wat nonnetjes en grote zaagbekken maar erg wilde aantallen zijn het niet. Bij de Praamweg aangekomen is de adult man ruigpootbuizerd snel gevonden en deze laat zich mooi bekijken, wat een schitterende vogel! Ook komen er hier nog twee luid roepende raven overvliegen.
Ruigpootbuizerd
Vanaf de Grote Praambult is een zeearend snel gevonden maar zoals gebruikelijk op de nodige afstand. Een overvliegende witte kwikstaart en een roepende tjiftjaf met 13 graden Celsius geeft ons even een voorjaarsgevoel terwijl het eigenlijk hartje winter is..

Zeearend
Langs de Ibisweg zien we even later nog een groepje wilde zwanen met enkele toendrarietganzen en omdat er verder niet veel te beleven is besluiten we weer richting huis te gaan. Onderweg nemen we nog even een kijkje bij een bekende plek van bosuil in Woerden maar de uil is helaas niet aanwezig.
Gebouw met de schoorsteen van de bosuil
In Amacht aangekomen besluiten Evert en ik nog even bij de Sophiapolder te gaan kijken wat naast de vele 'normale' grote meeuwen twee geelpoot- en 3 pontische meeuwen, waaronder deze geringde vogel, oplevert!

Hierna zit ook het bezoek van Evert erop wat in totaal in de afgelopen 3 dagen 117 soorten heeft opgeleverd! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten