donderdag 27 december 2012

Een goed begin met een bosuil!

Nadat gisterenavond Evert Meijer is gebracht om drie dagen te gaan vogelen zijn we vandaag maar meteen op pad gegaan. In de Alblasserwaard was een gisteren een tweetal roodhalsganzen gezien dus ondanks de voorspelde regen zitten we om kwart over acht op de fiets. We hebben het windje in de rug dus het duurt niet lang voordat we bij de Zijdebrug aankomen waar de groepen ganzen moeten zitten. Ten noorden hiervan zien we een grote groep dus we besluiten daar ons geluk maar te gaan beproeven.

Het duurt niet lang voordat er opeens een roodhalsgans in mijn beeld loopt. De vogel loopt wat achteraan in de groep maar laat zich leuk bekijken. De tweede laat zich hier helaas niet vinden dus besluiten we maar richting de Geerweg te gaan waar meestal ook wel flinke groepen ganzen aanwezig zijn.

Roodhalsgans
Vanuit de verte zien we al grote groepen ganzen zitten, dat kan dus nog het nodige zoekwerk gaan opleveren. Dit blijkt niet noodzakelijk te zijn als we de vogel door Herman vd Brand en Leo Boon aangewezen krijgen. Hij zit een stuk dichterbij en dan de vorige en laat zich fraai bekijken.

Roodhalsgans
Herman gaat nog een rondje rijden door de waard en wij stappen even in. Plekken van steenuil, ransuil en bosuil zijn helaas niet succesvol maar wel zie ik mijn eerste kleine zwanen van het seizoen. We zien enkele tientallen vogels op de weiland foerageren, wat een fraaie beesten zijn dat toch!

Kleine zwanen
Weer terug bij de fietsen besluiten we gelijk maar weer richting Ambacht te gaan. Onderweg is er echter nog een fijne onderbreking. Als we langs de Alblas fietsen zien we bij een conifeer een paar gaaien en eksters flink te keer gaan. We stoppen omdat er dan weleens een uil in de buurt kan zijn en inderdaad komt er dan opeens een bosuil uit de boom en gaat even verderop in een els zitten. Hier laat hij zich schitterend bekijken, wat een gaaf beest!! Nooit eerder zag ik een bosuil zo overdag wat het allemaal toch wel weer wat mooier maakt!



Bosuil
Als we bij Ambacht zijn is mijn achterband opeens zacht dus we besluiten even langs huis te gaan om daarna richting Barendrecht te gaan. Een blik op de buienradar leert ons echt dat het snel gaat regenen en het voorlopig niet droog is. We besluiten toch gewoon op pad te gaan in onze regenpakken en dus kijken we even later naar de overwinterende roodborsttapuit. Bij de begraafplaats van Barendrecht waar gisteren weer een pestvogel was gezien lopen zien we nog twee groene spechten, een grote gele kwikstaart en wat koperwieken  maar de pestvogel laat zich niet vinden. 

In de Zuidpolder kunnen we geen bokje vinden maar het is wel leuk met een groepje kneuen en buitendijks roept een goudvink, een lastige soort op IJsselmonde. Helaas laat hij zich niet zien. Bij de Gaatkensplas is de buffelkopeend gauw gevonden en ook het achttal patrijzen is snel gevonden. We fietsen nog wat rond door de polders en gaan terug langs de grienden. Veel levert dit niet op maar het hoge water is altijd een mooi gezicht. 
Hoogwater in de Carnisse grienden
Al met al gelijk een mooi begin van het bezoek aan Evert met als beste soort van de dag toch de bosui die zich schitterend liet bekijken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten