zaterdag 9 december 2023

Volle week...

Deze week was weer een typische volle week, met naast werk zoveel mogelijk tijd buiten. Het begon maandagavond al met een ronde door de Zegenpolder. Dat leverde weer veel houtsnippen op (9 vangsten) en vier vangsten van bokjes. Leuk waren twee terugvangsten, een houtsnip terug van 30 november 2021 en een bokje van de vorige winter (21 oktober 2022). Beide soorten laten dus iets van winterplaatstrouwheid zien, alhoewel het aantal terugvangsten wel laag blijft.

Bokje

Gisterenavond was ik weer bij de Devel voor een vangpoging voor waterpiepers. Op de slaapplaats vielen ruim 30 waterpiepers in, waarvan ik twee exemplaren kon kleurringen. Dat betroffen een jonge en adulte vogel. Zeker de adulten blijven mooi door brede, buffe randen langs o.a. de grote dekveren en tertails. Het aantal terugvangsten blijft overigens opvallend laag, want nu heb ik deze winter 30 waterpiepers gevangen waarvan slechts 1 terugvangst, terwijl de ringdichtheid in het veld ongeveer 1/5 is. Ze weten de netten dus goed te mijden! 


Waterpieper adult R/YNW

Woensdagavond leverde een bezoek 's avonds aan de Volgerlanden niks op. Bokjes foerageren daar dus in ieder geval niet 's nachts, wat vorige winter wel het geval was. Donderdagavond ving ik in de Crezéepolder nog twee houtsnippen en in Sandelingen-Ambacht zelfs acht exemplaren. In dat laatste gebied zag ik dan ook liefst 17 exemplaren, waar het aantal dus flink gegroeid is. Helaas hier dan weer geen enkele terugvangst. 

Houtsnip

Gisteren was een wat drukkere dag, die begon bij een mogelijke slaapplaats naast Westmaas in de Hoeksche Waard. Ik heb het plan opgevat om het voorkomen van waterpiepers in de Hoeksche Waard goed uit te pluizen, mede met lokale vogelaars, maar doe zelf net zo hard mee. Een goede plek leek mij een rietveldje naast Westmaas, en al snel hoorden we daar gisterenochtend ca. 10 waterpiepers vertrekken. Via de Gaatkensplas reden we vervolgens richting de Zegenpolder, waarbij het niet al te lang duurde voordat we de roodkeelduiker op de plas zagen drijven. Leuk dat er weer eentje op IJsselmonde zit! 

In de Zegenpolder vingen we één bokje en even later in Oud-Reijerwaard nog vier. Omdat ik wist dat er vlakbij nog een mooie, natte stoppelakker is, besloten we daar ten slotte nog even een bezoekje aan te wagen. En dat bleek geen slechte keuze, want we vonden liefst 15 bokjes, waarvan er 12 onder het net belandden! Enkele terugvangsten waren er van Oud-Reijerwaard, maar de meeste waren (uiteraard) nog ongeringd. 

Locatie waar we een bokje vingen (soms best wel droog!)

Bokje met natte graanstoppel op de achtergrond

Na deze succesvolle actie tufte ik vervolgens weer de Hoeksche Waard in, waarbij het me lukte om de groep waterpiepers nabij Polder Groot Koninkrijk vrij vlot te vinden. Ca. 70 waterpiepers liepen op een spruitenstoppel in Polder de Mijl, waartussen ook twee geringde vogels! R/BBB ringde ik vorige winter en zag ik dit hele jaar nog niet, terwijl R/RNY deze winter van een ringetje was voorzien. Ten slotte sloot ik de dag af met een telling van de slaapplaats die we in de ochtend vonden. Zo'n 35 waterpiepers vielen in, dus een redelijke groep. 

Spruitenstoppel in Polder de Mijl

Vanochtend las ik ten slotte nog tien geringde waterpiepers af langs de Lindtsedijk en liep er eindelijk eens een geringde kolgans in het groepje ganzen in de polder. Het bleek N-3C3, een exemplaar geringd in de winter 2016/17  in de Eempolders en sindsdien uitsluitend overwinterend gezien in Friesland en Duitsland. Grappig dat hij het nu dus eens wat zuidelijker opzoekt! 

Spruitenstoppel in Polder de Hooge Nesse

Kolgans N-3C3

Geen opmerkingen:

Een reactie posten