zaterdag 23 december 2023

Het onderzoek gaat voort

De afgelopen tijd veel bezig geweest met hetzelfde. Met name ook veel bokjes gevangen, waaronder alleen vandaag al 23 exemplaren. En dat allemaal in een paar gebiedjes rond Ambacht en Ridderkerk, maar waaronder ook weer een nieuwe terugvangst uit afgelopen winter! Ondanks dat we richting de 150 geringde bokjes gaan deze winter, blijft het aantal terugvangsten uit voorgaande winters dus uiterst laag. Het aantal overwinteraars in onze regio is echter wel veel hoger dan we ooit hadden kunnen bedenken, want met nog zo'n 20 bokjes in de Zegenpolder (tijdens een nachtronde), kom je al snel richting de 50 bokjes op één moment aanwezig. Gezien de enorme uitwisseling en ongetwijfeld ook het grote aantal onbekende locaties waar ze zitten, is het aantal overwinteraars vast nog hoger dan 100. 

Bokjes

Bokkenpootjes

Naast bokjes leverde nachtrondes in de bekend gebieden nog wat vangsten van houtsnippen op. Leuk was een terugvangst van twee winters geleden in Sandelingen-Ambacht, omdat deze vogel drie generaties armpennen had. Dat zie je niet vaak! 

Houtsnip met drie generaties armpennen

Ook lukte het me nog om de nodige waterpiepers af te lezen, waaronder ook drie exemplaren in Polder de Mijl bij 's-Gravendeel. Het terugvinden van de Siberische waterpieper (waar ik nog wel een klein hoopje op had) lukte dan weer niet. Een dagje Texel voor werk was voor de afwisseling nog wel leuk, want dat leverde ook zomaar nog strandleeuweriken, kleine zwanen, smelleken, drieteenmeeuw, oeverpiepers en een witbuikrotgans op. 

Drieteenmeeuw

Oeverpieper

Geen opmerkingen:

Een reactie posten