zaterdag 23 september 2023

Zeetrek en weer een sperwergrasmus

Met de abnormale aantallen Amerikaanse zangvogels in het Verenigd Koninkrijk, was het voor gisteren het plan om te gaan zoeken langs de Oude Stuifdijk op de Maasvlakte. Die plek heeft zich al eerder bewezen goed te zijn voor Amerikaanse soorten, dus in Zuid-Holland wellicht de plek waar het zou moeten gebeuren. Vincent van der Spek wilde gisteren ook de Maasvlakte doen, maar het bleek allemaal niet erg vol te zitten. We begonnen op de Vuurtorenvlakte met wat zwartkoppen hier en daar, wat tjiftjaffen en een tuinfluiter. Op de vlakte nog een enkele tapuit, maar niet veel aankomst.

Langs de Oude Stuifdijk draaiden de windmolens dat het hun leven lief was, wat het vogelen op deze plek niet altijd makkelijk maakt. Eentje stond er echter stil en daar hoorden en zagen we dan ook aanzienlijk meer. Terwijl we rustig de dijk afkeken vloog er naast ons opeens een forse grasmus over het pad, waarop we gelijk beiden alarm sloegen. Sperwergrasmus? Minuten strijken voorbij als we wachten tot we weer wat zien op de plaats waar de vogel inviel, maar dan zie ik 'm weer kort vliegen. Groot grijs ding, kan eigenlijk niet missen maar weer in tijdspanne van ca. 1 seconden. Dan komt de vogel er voor Vincent na langdurig pishen eindelijk uit en laat zich dan goed zien, inderdaad een sperwergrasmus! Leuk! Voor mij de tweede alweer die ik dit jaar zelf vind, Vincent heeft er al een stuk of vier... 

Op de Tweede Maasvlakte zien we in de stukken onkruid nog wat tjiftjaffen en fitissen, en langs de Prinses Maximaweg zitten nog een tuinfluiter, grasmus, braamsluipers en fitissen. Het was niet saai te noemen! Een snelle blik op zee leverde uiteraard ook nog wat jan-van-genten op.

Jan-van-gent

Vanochtend waaide het windkracht 5 uit het westen, dus met o.a. de gebroeders Molenaar zat ik bij de matten op de Maasvlakte 2 in de hoop op wat leuke zeesoorten. En het was ook net leuk tussen half 8 en half 11, met enkele kleine jagers, vier grauwe pijlstormvogels op grote afstand en als hoogtepunt een fraaie noordse pijlstormvogel net achter de branding. Dat was alweer even geleden, altijd mooi! Ook de Fremantle Highway is nog wel het noemen waard, het uitgebrande schip dat enkele maanden geleden boven de Waddeneilanden in problemen kwam. Vandaag werd het de Rotterdamse haven binnen gesleept om te zien of er nog wat van te maken is...

Fremantle Highway

Na de telling blijkt dat er al veel wordt gezocht op de Maasvlakte, dus we besluiten wat onbekende stukken op Maasvlakte 2 te doen. Veel meer dan wat roodborsttapuiten, tapuiten, grasmus, braamsluipers en tjiftjaffen levert dat niet op, maar de zeetrek maakte de ochtend Maasvlakte toch nog wel geslaagd! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten