donderdag 7 september 2023

Leuk vogelen op de Mavla met grauwe kiek en sperwergrasmus!

Afgelopen zaterdag was ik weer op de Maasvlakte, toen met Albert Molenaar en Arie-Willem van der Wal. Het was uitermate mistig, maar door het hele rustige weer was het eens lekker vogelen langs de Oude Stuifdijk, omdat de windmolens niet draaiden. Daar was het niet onaardig met veel zwartkoppen, fitissen en wat braamsluipers en bonte vliegenvangers. Een overvliegende visarend was nog wel de leukste soort. 

Omdat op de standaardplekken al volop gevogeld werd, focuste we daarna op de nieuwe stukken op Maasvlakte 2. Daar ligt enorm veel potentie, onder andere een hele nieuwe vlakte. Het afstruinen in de hoop op een morinelplevier leverde helaas niet die zeldzaamheid op, maar toen we aankwamen werden we verrast door een schitterende jonge grauwe kiekendief. Het beest had overnacht en vertrok in enkele minuten hoog weg richting zuidwest. Erg fraai! De vlakte leverde verder zelf tientallen veldleeuweriken, meer dan honderd tapuiten en een enkele boompieper. Leuk vogelen dus en nog een overvliegende kruisbek op de oude Maasvlakte was nog een leuke afsluiter, geen slechte soort op de Maasvlakte! 

Flinke vlaktes op Maasvlakte 2

Nieuwe spannende plekken op Maasvlakte 2

Vandaag was ik weer eens vrij en gezien de aanhoudende oostenwinden en het opduiken van sperwergrasmussen op diverse plaatsen langs de kust, was dat toch wel weer het doel van de ochtend. Doordeweeks wordt er vrijwel niet gevogeld op de Maasvlakte, dus de verzinking en omgeving waren het eerst aan de beurt. Daar bleek dat er wel wat vogels zaten, maar niet heel druk. Een tiental fitssen, wat bonte vliegenvangers en wat paapjes. Leuk te zien was overigens dat de trek er nog volop in zat, één van de bonte vliegenvangers kon het duidelijk niet uithouden en vertrok hoog over de industrie verder zuidwaarts. 

Omdat de duindoorntjes er langs de Prinses Maximaweg er altijd spannend uitzien, besluit ik daar gewoon maar weer eens een stuk te gaan lopen. Er zitten gelukkig vogels in, dus dan is het altijd spannend. Fitis is over 1,4km de meest talrijke soort met totaal acht exemplaren, leuk zijn ook nog twee gekraagde roodstaarten, tuinfluiter, groepje paapjes en een rietzanger. Vooral die laatste speelt een heel stiekem spelletje en laat zich uitermate lastig zien, maar uiteindelijk blijkt het (helaas) een normale te zijn. Leuk is ook nog kleine parelmoervlinder, die is duidelijk ook wat verdwaald. 

Duindoorns langs de Prinses Maximaweg

Kleine parelmoervlinder

Vervolgens check ik weer de nieuwe stukken op de Tweede Maasvlakte. Enkele onkruidhopen, een klein haagje, wat hooibalen. Overal zitten wel wat vogels, met name fitissen, nog twee bonte vliegenvangers, twee gekraagde roodstaarten en een tuinfluiter. Ook komt er een vrijwel continue stroom atalanta's uit zee zetten en komen ook flinke groepen gele kwikstaarten naar de grond. De laatste dagen worden honderden langstrekkende exemplaren gezien, maar zo rond het middaguur gaan ze duidelijk even rusten. In de groepen zitten ook meerdere noordse kwikstaarten, leuk om te zien! De grote aantallen zangvogels zijn automatisch ook weer een magneet voor een smelleken die jagend over de vlakte een poging waagt. Tevergeefs, wel leuk om te zien! 

Nieuwe haagjes op Maasvlakte 2

Bonte vliegenvanger

Ten slotte heb ik nog een klein uurtje, wat ik op de parkeerplaats van Lyondell wil besteden. Dat blijkt geen slechte keuze want ook daar zitten vogels. De eerste grauwe vliegenvanger van de dag, meerdere bonte vliegenvangers, gekraagde roodstaarten, tuinfluiter, braamsluiper, grasmus. Als ik ten slotte weer richting de auto loop wordt ik echter opeens opgeschrikt door een harde ratel vanaf het terrein, wat ik gelijk herken als sperwergrasmus! Toch nog gelukt! Ik doe vervolgens een poging om de parkeerplaats op te komen, maar wordt helaas gelijk weggestuurd. Dan nog maar wat posten en tapen vanaf de kant, maar dat levert helaas geen nieuwe reactie meer op. Voor mij zit de tijd er helaas op en een zichtwaarneming van deze leuke zeldzaamheid zit er dus helaas niet in. Jammer! Ook de rest van de middag blijkt de vogel goed te zijn in verstoppertje, maar hij heeft zich nog wel aan meerdere waarnemers laten horen. Kortom, het was weer leuk op de Maasvlakte! 

Grauwe vliegenvanger

Vanavond kon ik het ten slotte niet laten om nog een ronde te maken op IJsselmonde voor nachtzwaluwen. Begin van de week was namelijk weer een nachtzwaluw ontdekt in de Biesbosch, en dat is een soort die dan ook prima op IJsselmonde moet kunnen. Ze zitten graag op het asfalt, dus vanavond heb ik alle enigszins rustige weggetjes in het buitengebied van de Zwijndrechtse Waard afgereden. Het zou toch wat zijn! Helaas leverde het geen nachtzwaluw op, maar met twee kwakken in de Crezéepolder (hangen daar al weken rond), twee jagende ransuilen, diverse spoorkrekels rondom Kijfhoek en nog een bunzing langs de Langeweg was het zeker geen saai rondje! Volgend jaar nog maar eens een poging wagen. 
Kijfhoek met veel herrie van treinen en.... spoorkrekels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten