vrijdag 1 september 2023

Vorkstaartmeeuw in de Crezéepolder!

Een rondje door de Zegenpolder was niet onaardig met een groepje van zeven paapjes op een perceel aardappels en twee families met dodaarzen in de sloten. Vooral dat laatste is leuk, want de soort broedt lang niet jaarlijks op IJsselmonde! Terwijl ik nog op de parkeerplaats sta aan het einde van het rondje wordt ik opgeschrikt door een melding op m'n telefoon. Het zal wel niks zijn dus ik laat 'm nog vijf minuten zitten, maar dan zie ik tot mijn schrik en verbazing dat Rutger een vorkstaartmeeuw heeft gevonden in de Crezéepolder! Ter plaatse nota bene, dus als de wiedeweerga ga ik richting de polder. Dat is namelijk nieuwe soort voor IJsselmonde en die mag je natuurlijk niet missen! 

Bij aankomst staat al een groepje vogelaars op de dijk en de vogel blijkt gewoon rustig tussen wat kokmeeuwen op het slik te zitten. Wat een gave vogel! Het is een adult of mogelijk een 3kj vogel, dus nog met een behoorlijke donkere kop. Even later gaat hij vliegen en dan zijn vorkstaartmeeuwen natuurlijk op z'n mooist. Wat een schitterend gezicht en dat zo in ons poldertje, niet gek! Vorkstaartmeeuw is al een zeldzaamheid in Nederland, maar binnenlandse gevallen zijn er niet eens jaarlijks. Erg gaaf dus! 

Vorkstaartmeeuw

Uiteindelijk blijft de vogel zo'n twee uur rondhangen, waarbij hij behoorlijk rondvliegt en zelfs ook een paar keer roept. Dat kunnen we helaas niet opnemen. Na een tijdje gaat hij echter toch meer hoogte maken en zo vertrekt hij uiteindelijk om 11:35 hoog richting west over Ridderkerk. Het was als het ware alsof hij de zee zag en toen in een speer richting het westen vertrok. Weer eens een hele fraaie nieuwe op de IJsselmondelijst! 


Vorkstaartmeeuw

Hierna rijd ik nog even naar de Wolvenpolder waar ik twee kieviten weer kan aflezen, erg leuk! Verder zitten er nog wat kemphanen, pijlstaarten en bosruiter. Ook de Beningerwaard vereer ik nog met een bezoekje, maar ook daar is het verder rustig en tussen de kemphanen, bosruiters en zomertalingen valt verder niks te ontdekken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten