donderdag 5 januari 2023

Eenden voor de verandering en een gave terugvangst

Het nieuwe jaar is begonnen zoals het afgelopen jaar was gestopt. Afgelopen dagen zo weer drie bokjes kunnen ringen in Ambacht en gisterenavond weer een rondje door de Zegenpolder gedaan. De aantallen houtsnippen waren flink afgenomen na de piek in december, maar met Laurens van der Wind en Rutger zagen we er toch nog 10. Drie konden we van een ringetjes voorzien. Ook twee bokjes werden nog gevangen, beide geringd, dus ook nuttig! 

Houtsnip

Afgelopen week had ik gezien dat vrijwel de hele groep waterpiepers die in Polder het Buitenland aan het foerageren was, niet richting de Devel ging om te slapen maar richting Polder de Hooge Nesse toog. Dat verklaarde ook wel de lage aantallen waterpiepers op de slaapplaats langs de Devel van de laatste keren. Reden dus om eens een vangpoging in Polder de Hooge Nesse te doen vanavond, en met succes! Drie exemplaren belandde in de netten, waarnaast het me overigens opviel dat de meeste waterpiepers hoog doorvlogen richting de Hoeksche Waard en dus niet eens op IJsselmonde slapen. Waarschijnlijk een gevolg van het baggerwerk langs de Devel?! 

Waterpieper R/GBG

Nadat de waterpiepers geringd waren en thuis gegeten was, ging ik met Rutger nog even een rondje door het Waalbos doen. Het weer was niet al te best en er viel iets meer regen dan gehoopt, maar de wind was niet verkeerd en gelukkig wat minder dan gisterenavond. Met teveel wind is het toch lastig om het net goed te kunnen hanteren. Vanavond ging dat goed, maar waren de houtsnippen ril. Ook hier waren de aantallen zeker weer gehalveerd ten opzichte van twee weken terug, maar om er dan maar eentje uit de dertig exemplaren te vangen is wel wat weinig... Gelukkig waren er genoeg andere soorten die het leuk maakten, waaronder twee watersnippen.

Houtsnip

Leuker waren echter twee eenden. Het lukte voor het eerst om een krakeend te verrassen en van een ring te voorzien. Nog een nieuwe handsoort voor me! Niet veel later belandde bijna een paartje wintertaling onder het net, maar het vrouwtje kon nog net wegkomen. Het mannetje kon zodoende wel worden geringd, wat een schitterende soort is dat toch. 

Wintertaling

Krakeend

Krakeend en wintertaling (links)

De hoofdprijs van de avond was echter een bokje. In tegenstelling tot de voorgaande rondes zagen we nu liefst vijf bokjes, waarvan we er vier konden vangen. Eén van de bokjes was echter geringd door mij en wel in de Volgerlanden, 5 kilometer verderop! Eindelijk dus een terugvangst op een andere locatie dan waar we de vogel hadden geringd. Dat mag ook wel na 130 geringde bokjes deze winter, maar hopelijk volgen er nog meer van zulke terugvangsten. Vooral een terugvangst in de Zegenpolder van een Ambachtse vogel zou leuk zijn natuurlijk, of andersom... Er moet wel veel uitwisseling zijn, anders is het lage aantal terugvangsten en hoge aantal nieuwe vangsten niet te verklaren. Gewoon maar stug doorgaan. 

Bokje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten