zaterdag 18 december 2021

Maandelijkse wintertelling met een dode bekende...

Rond de 15e van de maand is het weer tijd voor de wintertelling, dus vanochtend worden Matthieu Plaisier, Laurens van der Wind en ik overgevaren naar de Sophiapolder. Het is alweer even geleden dat ik er geweest ben, maar zoals altijd toch wel leuk om er te zijn. Zeker ook omdat er niet gevogeld wordt dus er ook zomaar een zeldzaamheid kan zitten. Dat hopen we echter al jaren, maar tot nu toe leveren de wintertellingen nog geen knallers op. Ook vandaag niet helaas, maar leuk is het natuurlijk wel!

't Was mistig

Bevers zitten er ook...

Op de ruige noordpunt zitten altijd veel watersnippen, nu is dat niet anders. Leuk is ook een houtsnip en nog leuker is een bokje, pas mijn derde waarneming van deze soort op het eiland. Het mist behoorlijk, dus tellen van de slikplaten valt niet erg mee. We besluiten langzaam maar de dijk naar het zuiden te lopen, en zo goed en zo kwaad als het gaat als de mist wat optrekt de vogels te tellen. Op de dijk zitten tussen het aangeplante riet veel rietgorzen, maar we vinden helaas ook 15 dode kokmeeuwen. Waarschijnlijk een gevolg van vogelgriep. Eén van deze kokmeeuwen blijkt zowaar in Noorwegen geringd, en wel G-J08E die ik afgelopen winter in Zwijndrecht zag. 

Noorse kokmeeuw G-J08E

In de polder blijken als de mist zo nu en dan optrekt nog wel een paar duizend vogels te zitten, met name kokmeeuwen, grauwe ganzen, smienten, wintertalingen, brandganzen en kieviten. Daartussen nog een enkele pijlstaart, op de dijk nog wat kneuen, wat pontische meeuwen en ook 11 scholeksters. Deze soort lijkt hier in steeds hogere aantallen de winter door te brengen. 

Scholekster

Langs de Veersedijk loop ik even later nog even over een braakliggend terrein in de hoop op een leuk zaadetertje. Tussen de honderden vinken, kepen, ringmussen en een enkele kneu zit helaas geen leuke soort, maar het is wel een spannende plek. Het checken waard! 

Braakliggend terrein

Geen opmerkingen:

Een reactie posten