dinsdag 29 december 2020

Weer eens een meeuwenrondje in R'dam-Zuid

Een ringactie op de slaapplaats bij de Devel leverde afgelopen week weer de vangst van een waterpieper op, die met kleurringen en al weer kon worden losgelaten. Al ruim 30 gekleurringde exemplaren vliegen rond momenteel, maar het aflezingen blijven nog achter helaas. Hopelijk lukt dat de komende wintermaanden nog! 
Waterpieper R/YRY

Vanochtend ga ik weer eens me Laurens van der Wind een rondje door Rotterdam-Zuid doen om meeuwenringen af te lezen. Afgelopen winter ben ik slechts twee dagen in de stad geweest, terwijl de jaren ervoor de stad veel vaker werd bezocht voor meeuwen. Dat leverde elke winter zo'n 80 verschillende geringde kokmeeuwen op, in tegenstelling tot 37 individuen afgelopen winter. Deze winter is het nog even kijken hoe vaak de stad bezocht gaat worden, maar vandaag was in ieder geval een goed begin! 

We leggen de gebruikelijke route af, welke begint in Ridderkerk. Leuk is daar een nieuwe Poolse kokmeeuw Y-TNPJ die we tegenkomen. Altijd leuk om nieuwe kleurringen te zien! Verder blijken op de meeste plekken wel aardige groepjes kokmeeuwen aanwezig, ondanks dat het nat is en buiten de stad dus ook veel voedsel te vinden is. In zulke natte periodes wil de stad nog weleens 'leeg' zijn omdat de kokmeeuwen dan massaal op wormenjacht gaan. 
Deense kokmeeuw die vroeger kleurring W-JNP droeg, is op afstand te herkennen aan de staart...

Vandaag leek het echter mee te vallen, maar niet overal blijken geringde exemplaren al terug of zijn ze gewoon niet aanwezig. Op de plekken waar de kokmeeuwen zitten zijn ze wel hongerig, wellicht dat de lock-down ook nog invloed heeft op het voedselaanbod van deze beesten? Het aantal geringde meeuwen dat we aflezen blijft uiteindelijk steken op 27. Vanwege de nattigheid schuilen we zeker nog drie kwartier, waardoor we Feijenoord niet goed meer kunnen doen. Verrassend genoeg zien we uiteindelijk wel drie kokmeeuwen die we nooit eerder zagen en kunnen we twee nieuwe helaas niet helemaal aflezen. Nog wat te doen in de rest van de winter dus... 

De grote meeuwen zijn ook niet in grote aantallen aanwezig. Op het Afrikaanderplein komen we enkel Nederlands geringde zilvermeeuwen tegen en op drie verschillende plaatsen treffen we een jonge pontische meeuw. Het blijven schitterende beesten die de meeuwenrondjes toch wel extra leuk maken natuurlijk... 

Pontische meeuw - 1kj

Geen opmerkingen:

Een reactie posten