donderdag 22 augustus 2019

Weer eens naar de Mavla

Nu de laatste decade van augustus is aangebroken is het weer de doortrek van leuke dwaalgasten als draaihals, sperwergrasmus en ortolaan. Deze periode vind ik altijd erg aantrekkelijk om te vogelen, zeker in gebieden zoals de Maasvlakte waar al veel doortrekkende vogels zitten. Een spannende tijd! Vanochtend rijd ik om zes uur weg uit Alblasserdam met Albert Molenaar om weer eens een poging te doen een leuke soort te vinden op deze plek. We beginnen echter in de hoek bij de Westplaat, waar we op het slik nog wat kanoeten, zilverplevieren en andere steltlopers zien lopen. We hadden gehoopt deze door het hoge water wat dichterbij te zien, maar dat blijkt niet het geval te zijn. In de bosjes horen we nog wat boompiepers, rietzanger, nachtegalen en een spotvogel. Er zit genoeg dus! 

Even later lopen we dan ook rond bij het Luzerneveld en op de Vuurtorenvlakte. Veel vogels zitten er niet in de bosjes, maar we zien nog wel een enkele bonte vliegenvanger, wat tuinfluiters, veel fitissen en zeker twee kleine karekieten. Het is dan ook zeker spannend om te vogelen, maar een krentje krijgen we niet gevonden. Als we op de Tweede Maasvlakte nog even stoppen om wat velden af te speuren voor morinelplevieren, valt ons oog wel op een jonge kuifaalscholver. Dat is dan wel weer een leuke soort en verrassing! 

Kuifaalscholver - 1kj
In de duindoorntjes van de Tweede Maasvlakte levert een zoekactie naast wat fitissen ook nog een tuinfluiter, braamsluiper en grasmus op. Toch altijd spannend die struikjes... Op de oude Maasvlakte checken we ook nog enkele plekken, zoals de Missouriweg en Antarcticaweg, wat nog wat bonte vliegenvangers oplevert. Een echte krent zat er dus vandaag niet in, maar wie weet later nog dit najaar?! Het kan in ieder geval nog steeds op de Maasvlakte, genoeg bosjes! 
Bosjes langs de Missouriweg

1 opmerking: