woensdag 21 augustus 2019

Augustus - het wordt weer spannend in Ambacht!

Ondertussen zijn de laatste tien dagen van augustus aangebroken, wat altijd weer spannend is met doortrek van zeldzaamheden. In deze tijd van het jaar is het aantal doortrekkende vogels overdag niet hoog, maar wel kunnen leuke verrassingen opduiken. De afgelopen dagen heb ik dan ook aardig wat gevogeld rond Ambacht, zoals in het Waalbos en op de Crezée- en Sophiapolder. Helaas zonder de vondst van een zeldzaamheid. Desalniettemin zag ik met name langs de Noord nog de nodige geelpoot- en pontische meeuwen, maar ook in Ambacht kwam ik nog twee geelpootmeeuwen tegen. Leuk! Ook liepen in de genoemde polders nog de nodige kemphanen, grutto's, veel oeverlopers en enkele bosruiters.
Geelpootmeeuwen (1kj boven, 2kj onder)
Op ruige terreintjes trof ik verder nog een paapje en zowaar ook weer een boompieper. Dit exemplaar verbleef echter al in de klauwen van een sperwer toen we 'm zagen. Luid krijsend werd hij meegevoerd, tja, het is eten en gegeten worden. De leukste soort was wellicht een bonte vliegenvanger, welke ik ontdekte in het bekende wijkje in Rijsoord. Een plek waar ze al in eerdere jaren zijn opgedoken.
Bonte vliegenvanger
Vanavond deed ik ten slotte nog een poging in de Zegenpolder om watersnippen te vangen. De aantallen in de polder zijn helaas niet erg hoog, maar ondanks dat lukte het toch om een exemplaar te ringen. Voor het eerst dat ik deze soort ring. Erg leerzaam dus! In de polder liepen verder nog wat kleine plevieren en een tweetal kerkuilen kwam jagend voorbij.
Watersnip (1kj)

1 opmerking: