zaterdag 3 augustus 2019

Geen waterriet, maar genoeg vermakelijks!

Rond half zeven lopen Laurens van der Wind en ik in Polder Sandelingen in de hoop op een waterrietzanger. Begin augustus is traditiegetrouw dé tijd om deze zeldzame soort uit Oost-Europa te vinden. Vanochtend lukt het ons helaas niet, vermoedelijk ook door een aanhoudende westelijke stroming die voorkomt dat veel waterrietzangers via de kust naar het zuiden trekken. Ondanks dat doen we ook nog in het Waalbos een poging, maar ook daar komen we niet veel verder dan wat kleine karekieten.

Ondanks de afwezigheid van waterrietzangers is het op zich niet saai vogelen, met de nodige witgatjes en in Polder Sandelingen een familie tafeleend. Ik heb niet vaak gezien dat het broedsel succesvol is geweest van deze stiekeme soort, maar dit jaar hebben ze dus vier jongen groot gebracht. Mooi! In het Waalbos vliegen ook nog twee bosruiters langs en komen we een aantal lepelaars, dodaars en een grote zilverreiger tegen.
Tafeleenden
Een prachtig waterplantje dat we in het Waalbos fotograferen blijkt loos blaasjeskruid te zijn. Zowaar een nieuwe soort voor IJsselmonde! Erg leuk om die zo onverwachts tegen te komen!
Loos blaasjeskruid
In de Crezéepolder zien we even later nog naast de honderden kemphanen een prachtig groepje zwarte sterns foerageren. Leuk om deze moerassterns bezig te zien! Verder is het tamelijk tam met de gebruikelijke grutto's en nog een foeragerende bosruiter. De randen van de polder staan verder prachtig in bloei door met name grote kattenstaart en heelblaadjes. Daartussen vind ik ook nog knikkend tandzaad, een nieuwe soort voor me.
Bloemenpracht
Knikkend tandzaad
Op de Sophiapolder is het hierna ook tamelijk tam en qua steltlopers helaas geen verrassingen. Wel staan tussen de meeuwen nog zeker vijf geelpootmeeuwen en een pontische meeuw, wat het bezoek toch weer de moeite waard maakt. Na een half uurtje hebben we het echter wel weer gezien en varen we weer richting de vastewal.

Aangezien ik momenteel ruim 950 plantensoorten heb gezien, wil ik nog wel proberen om op korte termijn de 1000 soorten te halen. Vandaar dat ik, eenmaal thuis gekomen, nog weer in de auto stap richting Dordrecht. Daar zie ik op verscheidene plekken gegroefde veldsla, ruw parelzaad en slangenlook, maar beverneltorkruid en nog enkele andere soorten krijg ik niet meer gevonden. Toch weer wat dichterbij die 1000! 
Gegroefde veldsla
Ruw parelzaad
Slangenlook
Hier stond beverneltorkruid...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten