zaterdag 17 augustus 2019

Weer de alaska en ander vertier

Vandaag is Laurens van der Wind van plan richting Westhoek te gaan voor de alaskastrandloper. Ondanks dat ik 'm gisteren al heb gezien besluit ik ook maar in te stappen. Ze geven immers geen best weer op, dus vogelen in de omgeving zit er waarschijnlijk niet in. Samen met ook Arne van Wingerden rijden we dus rond acht uur Ambacht uit richting het hoge noorden. Na een voorspoedige reis komen we daar rond kwart over tien aan. Het is op die plek eigenlijk net pas droog en de vogel is dan ook nog niet gezien vandaag. Het water komt nu langzaam omhoog dus de timing lijkt uitstekend te zijn! Na nog geen half uur is het dan ook inderdaad opeens raak, als de vogel in een groepje bonte strandlopers recht voor de menigte neerstrijkt! Vanaf dat moment loopt hij eigenlijk continue recht voor de grote groep vogelaars en is dus prachtig te zien!
Alaskastrandloper
Het afspeuren van de vele steltlopers is een hele vermakelijke bezigheid, dus ik doe verwoede pogingen om ook nog een breedbekstrandloper te vinden. Dat lukt helaas niet en na een half uurtje verdwijnen de eerste grote groepen de dijk over. Ook de alaskastrandloper verdwijnt op deze manier en de akker raakt weer gevuld met duizenden strandlopers. Wat een bizar gezicht, fantastisch!

Bonte en krombekstrandlopers
Na van al deze strandlopers genoten te hebben zetten we koers richting de plasjes langs de N31, waar een grauwe franjepoot en drie witwangsterns snel weer in beeld zijn. Leuke soorten om te zien, zeker omdat ik ze zo'n 4-5 jaar niet meer in de kijker heb gehad. Het vogelen op IJsselmonde levert ten slotte minder van deze soorten op dan kilometers door Nederland touren...
Plasjes langs de N31
Ook lachsterns heb ik al vijf jaar niet meer gezien, dus op de terugweg rijden we ook nog langs Schagen. In wat bollenveldjes zien we nog wat krombekstrandlopers, bosruiters, een zilverplevier en veel andere steltlopers, maar gelukkig ook drie lachsterns. Twee adulten en een jong exemplaar laten zich van afstand mooi zien. Wat een gave vogels!
Lachsterns
De laatste bestemming van de dag licht in de Waverhoek, waar al enige dagen een steltstrandloper rondhangt. Het is pas het vijfde geval van deze Noord-Amerikaanse dwaalgast die in Nederland wordt gezien. Een paar jaar geleden zag ik al een exemplaar in Limburg, maar het blijft natuurlijk een leuke soort. Dit exemplaar is daarbij nog extra bijzonder, omdat hij twee dagen voor zijn aankomst in Nederland nog in Ierland werd gezien...

Bij aankomst is de vogel echter niet meer aanwezig in het natuurgebied, dus we moeten gaan zoeken. Enkele dagen geleden was de vogel een paar kilometer naar het zuiden neergestreken, dus we rijden ook nu maar die kant op. Daar blijkt hij inderdaad te lopen en vanaf de weg is hij daar mooi te zien. Een prachtige soort en mooie afsluiter van deze succesvolle dag!
Steltstrandloper

1 opmerking: