zaterdag 23 februari 2019

Klussen, presenteren en tellen

Vandaag is de klusdag bij VRS Meijendel. Het ringwerk vereist namelijk ook nogal wat onderhoudswerk. Altijd verbazend wat op zo'n ringbaan gedaan moet worden! Voordat ik richting Wassenaar ga, rijd ik echter eerst nog even langs de Gaatkensplas. Gisteren zwommen daar een topper en een geoorde fuut rond, maar op deze vroege morgen vind ik alleen een hybride kuifeend x tafeleend. Beetje jammer...
Hybride tafeleend x kuifeend
Op de ringbaan is het qua vogels niet heel spannend. Enkele boomleeuweriken zingen rond en de eerste vogels van 2019 worden geringd, uiteraard! Daar doen we het ten slotte voor.

Nadat ik in de middag nog een presentatie heb gegeven tijdens een Zuid-Hollands vogelaars overleg over mijn onderzoek in Rhoon, doe ik in de avond nog een slaapplaatstelling bij de Galgenplaat voor aalscholvers. Uiteindelijk tel ik bijna 90 exemplaren. Toch een mooi aantal!
Aalscholvers
Tegelijkertijd check ik ook de Sophiapolder, waar ik tussen de grote meeuwen nog zo'n 15 pontische meeuwen zie en ook zijn de eerste grutto's en de eerste lepelaar weer aanwezig. Voorjaar! Opvallend is ook nog een toendrarietgans tussen de grauwe gans. Een soort die maar zelden aan de grond te zien is op IJsselmonde.
Toendrarietgans
Lepelaar

1 opmerking: