zaterdag 14 januari 2017

Soms lopen dagen anders...

Naast de Big Days in Zuid-Holland en op IJsselmonde die we nu de laatste jaren doen, is een Delta Big Day in begin van het jaar ook altijd wel een feestje. Gelijk een fijne zwieper voor de jaarlijst en het is natuurlijk altijd fijn vogelen. In 2015 leverde dat 112 soorten op, vorig jaar wisten we daar zelfs 121 soorten van te maken! De goede soorten in Delta vallen deze winter wat tegen (bijv. geen vaste ijsduiker, zwarte zeekoet), maar ondanks dat waren er wel de mogelijkheden om dat record van vorig jaar te verbreken. Het weer voor vandaag zag er in de ochtend in ieder geval prachtig uit en in de loop van de dag zou het toch alleen nog maar autovogelen worden. 

De vaste route lag stond dus weer op het programma, maar de oosterse zwarte roodstaart die eergisteren in Barendrecht was gezien was nog wel een dingetje. Big Days en knallers gaan bij ons niet altijd goed op (grote kanoet vorig jaar...), dus het lag wel in ons achterhoofd dat we in de loop van de ochtend zouden moeten afhaken. Als hij zou worden teruggevonden is het natuurlijk wel echt een knaller voor IJsselmonde, die moeten we gewoon niet missen... 

Traditiegetrouw starten Laurens van den Wind, Laurens van der Padt, Herman van den Brand en ik in een bosje bij Woensdrecht, waar we dat elk jaar al doen. Het is altijd weer een kunst de goede bossoorten te scoren en altijd mis je er wel een paar. Vanochtend zijn we in ieder geval blij met kuifmees, goudhaan, houtsnip, sijs, tjiftjaf, goudvink, keep en groene specht. 

We gaan hierna nog door richting een bos genaamd Mattemburgh, een stukje naar het westen en wat beter is voor spechten. Dat blijkt ook zo te zijn, want we zien al snel een kleine bonte specht en ook een middelste bonte specht laat zich gaaiend mooi bekijken. Fraai! Soorten als koperwiek, vuurgoudhaan en boomklever schrijven we hier ook nog bij, alvorens we afhaken om het echte Zeeland in te gaan. 

Bij het Markietzaat, dat ligt hier naast, zien we een groep kleine zwanen, wat grote zilverreigers, een klapekster en er roepen wat waterrallen. Door de polders bij Rilland rijden we richting Yerseke, dat levert onderweg kramsvogels, waterpiepers en een mooie groepje patrijzen op. 
Patrijzen
De sneeuwgans die hier gisteren rondhing blijkt helaas onvindbaar en tevens krijgen we de melding door dat de Oosterse zwarte roodstaart weer is teruggevonden in Barendrecht. De plaatjes die dan snel volgen met het beestje op deurmatten zorgen ervoor dat we wel heel snel die kant op willen. Bij Yerseke zien we nog wel de mooie groep van 6 roodhalsganzen die elk jaar Zeeland aandoet, maar dan gaan we toch maar richting Barendrecht. Dan maar geen record vandaag....
Roodhalsgans
Onderweg naar het noorden krijgen we niet alleen plaatjes door van die oostelijke dwaalgast, maar loopt ook het brandstofmetertje iets te hard terug... Vanochtend rook het ook al niet lekker in de auto, dus het plan om naar de roodstaart Zeeland weer in te gaan lijkt toch niet te gaan lukken.

In Barendrecht aangekomen is tot overmaat van ramp de oosterse zwarte roodstaart net een huizenblok overgevlogen. Overal in de wijk lopen ook slootjes en dergelijke, en met achtertuinen wordt het er niet makkelijker. Wel kunnen we even onder de motorkap kijken, en als daar diesel blijkt te lekken zit het dagje er voor nu in ieder geval op. 
Barendrechtse woonwijk
Gelukkig wordt de roodstaart na niet al te lange tijd weer teruggevonden en hij laat zich schitterend bekijken. Wat een prachtig beestje, en dat midden in zo'n woonwijk!! Hoe zo'n broedvogel uit de omgeving Zuid-Rusland, Kazachstan en Mongolië hier dan terecht komt vraag je je dan af. Ze horen immers in Zuid-Azië en Noordoost-Afrika te overwinteren. Vermoedelijk is die in het najaar al uit koers geraakt toen wel meer oostelijke dwaalgasten, waaronder ook enkele oosterse zwarte roodstaarten, in Noordwest-Europa opdoken. 
Oosterse zwarte roodstaart
Herman zet ons hierna weer af bij de bushalte, waarna we met z'n drieën nog even richting de Biesbosch afreizen voor de mongoolse pieper die daar al even rondhangt. Een lifer is het dankzij de vogel in de Crezéepolder van twee jaar geleden niet meer, maar zo'n soort dichtbij kan je eigenlijk niet laten schieten. 

Het regent als we bij de bewuste wegberm aankomen, dus het is even wachten totdat het weer opklaart en we kunnen gaan zoeken naar de pieper uit dezelfde windstreek als die roodstaart. Als het zonnetje doorbreekt duurt het gelukkig niet lang voordat we hem vinden. In de berm is het beestje prachtig foeragerend te zien en tijdens het vliegen laat hij ook nog zijn karakteristieke roep horen. Gaaf! 
Mongoolse pieper
Zijn wegberm
Verder valt er niet veel te beleven in de Biesbosch, het water staat te hoog voor de Amerikaanse wintertaling, dus we besluiten nog even door Rotterdam te rijden in de hoop dat er nog een leuke meeuw is aangeland. Een burgemeester of iets dergelijks kunnen we niet vinden, maar een prachtige adult pontische meeuw op het Eiland van Brienenoord is fraai, net als een 1ste winter zwartkopmeeuw in de Waalhaven. Zeer waarschijnlijk hetzelfde beest dat we pas in het Zuiderpark hadden, leuk!
Pontische meeuw (adult)
Al met al was het zo toch een geslaagde dag, ondanks dat we route in Zeeland moesten afbreken, met twee fraaie oosterse dwaalgasten op de lijst! Ook al is die roodstaart natuurlijk nog wel een ondersoort, maar wie weet telt hij over een aantal jaar wel mee als volwaardig soort.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten