vrijdag 6 januari 2017

Buidelmezen in de Crezéepolder!!

Vannacht heeft het lekker gevroren en vandaag zou het een prachtige vorstdag worden. Gezien we gisteren al de nodige verplaatsing van ganzen hadden, besluiten we dus maar weer eens te gaan tellen in de Crezéepolder, wie weet wat dat kan opleveren.
Crezéepolder
Inderdaad komen er in de paar uurtjes dat we er staan de nodige mooie groepen ganzen over. Een roodhalsgans of iets dergelijks kunnen we er niet uitvissen, maar wat toendrarietganzen, 3 groepjes kleine zwanen van totaal 13 exemplaren en een paartje grote zaagbekken dat langskomt maken de ochtend al wel geslaagd. Dat is die helemaal als we om kwart over 9 opeens een hoge roep horen."Hé, dat was toch geen buidelmees?" Een paar seconden later zien we twee kleine beestjes hoog overvliegen, de rivier over. Het zijn echt buidelmezen, bizar!! Heel de winter waren ze nog nergens gezien, wat een verrassing.

Ze lijken de rivier over te steken, maar een uurtje later horen we toch opeens weer een spannende roep uit de rietkraagjes komen. Uiteraard gaan we even op onderzoek uit en de twee blijken nog gewoon ter plaatse te zijn. Ze laten zich schitterend bekijken, wat een fraaie beesten blijven het toch.



Buidelmezen
Als om kwart over 11 de oeverpieper aankomt vliegen en op de dijk gaat foerageren is de ochtend helemaal geslaagd. Eindelijk dit beest op de lijst en daar hoef ik dit jaar in ieder geval geen energie meer in te stoppen...
Oeverpieper
Verder zitten in de polder nog de nodige waterpiepers, wat kemphanen, veel watersnippen, een witgatje en bruine kiekendief, maar het is tijd om een rondje te maken langs de Oude-Maas. Wie weet wat die vorst al teweeg heeft gebracht.
Crezéepolder
Op de Oude-Maas zitten inderdaad al wel aardige aantallen eenden, maar spectaculair is het nog niet. Een tiental brilduikers en de ontsnapte buffelkopeend zijn leuk, een bokje dat van een strekdammetje opvliegt is misschien nog wel leuker. Ook komt er nog een groepje van 6 kleine zwanen over, die houden ook maar niet op dit jaar... We fietsen door tot de bouwdok bij Barendrecht waar nog een paartje grote zaagbekken dobbert, de roerdomp die ook in die hoek moet rondhangen treffen we helaas niet. Op de terugweg zien in de Waal nog een paartje brilduikers en twee mannetjes grote zaagbek en er is toch beweging geweest na zo'n nachtje vorst.
Grote zaagbek (man)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten