zaterdag 2 november 2013

Een dag met twee kanten

Vandaag stond een hele dag struinen op IJsselmonde op het programma. Om half acht begonnen Laurens vd Padt en Laurens vd Wind en ik dus, zoals het hoort, met flink baggeren in de Crezéepolder. Al het maïs was eraf dus genoeg ruimte om ons te vermaken. Het struikje in het midden van de polder zat bij aankomst bomvol met vogels, ca. 75 ringmussen, bizar veel voor hier, en verder veel vinken, groenlingen, rietgorzen en een keep. Een beetje de doelsoort voor hier was nu toch wel geelgors, maar deze ontbrak.
 
De eerste akker waar we overliepen leverde nog veel meer vinken, groenlingen, veldleeuweriken, waterpiepers, watersnippen en rietgorzen op, dus vogels zat! Echter waren de ca. 2000 grauwe, kol- en canadese ganzen die polder hebben ontdekt erg hinderlijk qua decibels... Er waren gelukkig ook plekken waar geen ganzen zaten, en daar zaten nog tientallen watersnippen en veldleeuweriken, verder was het rustig. Toen we ons begonnen af te vragen of de ree die eerder dit jaar in de polder rondliep de oogstactiviteiten had overleefd, zagen we 'm opeens staan, ja dus!

Crezéepolder
Naast watersnippen wisten we ook nog een bokje op te stoten, en toen we gezamelijk achter het diertje aanliepen, kwam er opeens een roepende gors overvliegen, geelgors! De vogel landde nabij het struikje, maar ondanks wat zoeken lukte het ons niet de vogel terug te vinden. Tijdens het zoeken kregen we echter wel door dat bij Westkapelle een provencaalse grasmus was gevonden! Als de wiedeweerga dus de polder verlaten, en even later zaten we bij de vader van Laurens vd Wind in de auto, onderweg naar weer een lifer dit najaar.

Bij aankomst bleek dat het wachten was totdat de vogel even uit het helm vloog en in een vliertje ging zitten. Dat gebeurde ook redelijk snel, maar er was weinig aan te zien. Later kwam hij wat meer omhoog in het vliertje en liet zich toen beter bekeken, wat een gaaf beestje! Ondertussen kwam bij ons ook het bericht door dat een vale gierzwaluw rondhing bij de sluizen van Neeltje Jans. Aangezien betere waarnemingen van de grasmus uitbleven besloten we deze maar te gaan doen, aangezien we 'm wel wat beter wilde zien dan vorige week.
'Drukte' bij de provencaalse grasmus
Vanuit de verte zien we de vogel al boven de dam vliegen, en eenmaal op de sluizen liet de vogel zich schitterend bekijken, en kwam soms vreselijk laag over ons heen, super! Aangezien we doorkregen dat de provencaalse grasmus zich nu wat beter liet zien, besloten we maar weer terug te gaan, ook om de aldaar aanwezige woestijntapuit nog even binnen te koppen. Onderweg kregen we echter door de de provencaalse grasmus inmiddels een uur uit beeld was, dus gingen we maar gelijk door naar de tapuit. Deze was snel in beeld in liet zich fraai bekijken, wat een mooie vogel!
Woestijntapuit
Inmiddels bereikte ons echter ook het nieuws dat op in Rotterdam, op IJsselmonde!, een gierzwaluw spec. rondvloog. Met de nodige stres gingen we de terugtocht in en onderweg werd het duidelijk dat het inderdaad een vale gierzwaluw betrof, die dus boven de stad rondvloog.. Toen we iets over vier eindelijk ter plaatse waren, was de vogel al enige tijd uit beeld. Tussen de flats waar de vogel steeds terugkwam, was het uitzicht nihil, dus besloten we met z'n drieën maar even vanaf de dijk langs de A16 te proberen, een plek met meer overzicht.
Uitzicht vanaf de dijk
Tot het donker dat we hier stonden, verscheen geen gierzwaluw boven de stad, helaas..helaas..helaas.. Een grote pieper die ter plaatse was op de dijk vormde wel een aardige troostprijs. Dit beest was overigens ook zo gek om op stukken gras tussen de rijbanen van de A16 rond te lopen..
Kopje van grote pieper boven de vangrail

Habitat van grote pieper..
Al met al was het vandaag eigenlijk een super geslaagde dag, alleen erg jammer dat dé klapper van het jaar op IJsselmonde het af laat weten...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten