donderdag 15 augustus 2013

Brabibo en wat sprinkhaantjes in HIA

De weerprofeten hebben voor vandaag geen denderd weer op gegeven dus besluiten we (Evert is er gewoon nog steeds) maar te gaan vogelen in de Brabantse Biesbosch, dat kan immers ook gewoon in de regen! Als we eenmaal in Brabant zijn zien we gelijk al enkele kleine en grote zilverreigers vliegen in de Spieringpolders. 

In Polder Hardenhoek is het water vrij laag dus gaan we maar gewoon een beetje scannen. Er lopen vele kieviten, kemphanen en grutto's, en ook een groepje van 15 bontbekplevieren is erg leuk! Als we zo over de ondergelopen polder kijken pikt Evert een visarend op, die mooi langs komt flappen, wat een fraaie vogels! 

We zien verder in de Hardenhoek wat groenpootruiters, oeverlopers en witgatjes, maar het is verder erg rustig. Daarom besluiten we toch maar weer naar sprinkhanen te gaan zoeken, en wel naar het kalkdoorntje, waar bij het uitkijkpunt naar de Petrusplaat, enkele exemplaren zijn gezien, en waar ik ze ook zag eerder dit jaar. 

Op de plek waar ik 'm had kunnen we nu niks vinden, dus gaan we maar zoeken op het pad wat er ook wel goed uitziet. Hier lukt het inderdaad beter en uiteindelijk vinden we langs het pad maarliefst 15 exemplaren! Erg gaaf en ze laten zich weer mooi bekijken!


Kalkdoorntjes
Een paar blikken die we even later weer op Polder Hardenhoek werpen leveren nu weer andere dingen op. Zo zit een tweetal zeearend in de doden bomen voor zich uit te staren en zien we verderop een tweetal casarca's, ook dat blijven fraaie beesten!

Casarca
Het blijft echter miezeren dus na enige tijd over de watervlakte kijken, houden we het voor gezien en pakken het pontje weer terug naar Zuid-Holland. Als we door Zwijndrecht komen kunnen we het niet laten wat brood neer te gooien en dat levert zowaar weer enkele geringde kleine mantelmeeuwen op, waaronder deze.
Kleine mantelmeeuw W[AJ]
Thuis aangekomen zit er op de garagaedeur een zuidelijke boomsprinkhaan, ook altijd leuk!

Zuidelijke boomsprinkhaan
Na het eten rijden we nog even naar de Crezéepolder en hier vinden we in een weiland met enkel engels raaigras, zowaar een zingende greppelsprinkhaan, de eerste voor Ambacht! Verder is het erg stil en als we weer thuis zijn besluiten we in het donker nog even wat eikenstammen af te kijken voor boomsprinkhanen, die daar 's nachts op gaan zitten. Gewone boomsprinkhanen levert dat niet op maar wel zien we nog vijf zuidelijke boomsprinkhanen.
Zuidelijke boomsprinkhaan

Geen opmerkingen:

Een reactie posten