woensdag 10 juli 2013

Daar komen ze dus vandaan..

Nog steeds ben ik af en toe even in Zwijndrecht om met brood de nodige kleine mantelmeeuwen te lokken en ringen af te lezen. Dit zijn altijd tibiaringen van Roland-Jan Buijs die vele exemplaren ringt in de Moerdijk, Maasvlakte, Europoort, Botlek enz. Om te zien waar deze vogels 'van mij' allemaal vandaan komen mocht ik vandaag mee met ringen op de Sassenplaat.

Het bootje naar het eiland in het Haringvliet vertrekt wat later dus rijden Roland-Jan, z'n stagier Jeroen Nagtegaal en ik wat rond over het industrieterrein van de Moerdijk waar overal en nergens kleine mantels en stormmeeuwen broeden. We ringen nog een jonge stormmeeuw en lezen verder nog wat ringen af, gekleurringde meeuwen vliegen hier uiteraard in grote getale rond!

Dan is het tijd om naar de Sassenplaat te gaan en met een vrij luxe bootje worden we overgezet naar het eiland. De jongen van de honderden paren kleine mantels en in veel mindere mate zilvermeeuwen, zitten al op het water of rennen druk rond in de vegetatie. We zijn hier uiteraard om de jongen te ringen en uiteindelijk ringen we op het eiland ca. 70 kleine mantels en enkele zilvermeeuwen.

Kleine mantelmeeuw
Links kleine mantel, rechts zilvermeeuw
Druk in de weer
Zilvermeeuw
Verder zie ik af en toe ook wat interessante planten staan, bijvoorbeeld het zeldzame kleine kattenstaart maar ook ijzerhard, sierlijk vetkruid, vlasbekje en echt duizendguldenkruid. 

IJzerhard
Als we rond twee uur weer bij het bootje staan worden we weer keurig aan de overkant afgezet. 

Bootje
Het is nog aardig vroeg dus wordt me op de Moerdijk nog een mooi veld met riet- en moeraswespenorchissen aangewezen, wat een schitterende planten!
Rietorchis
Moeraswespenorchis
Hierna verlaten we Noord-Brabant omdat Roland-Jan in Vlaardingen nog even een boomrandje moest controleren dat morgen tegen de vlakte zou gaan. Na nog wat oponthoud door een houtduifnest kunnen we even later verder en gaan nog even naar een terrein in de Botlek. Hier ringen we nog wat jonge zilvermeeuwen en kijken of er al veel dode geringde kleine manteltjes liggen, dat valt mee, slechts 1 exemplaar. 

Kolonie in de Botlek
Met hierna nog een stop bij de afvalverwerking bij Heijplaat zit het er weer op als ik om half zeven op station Zwijndrecht wordt afgezet. Een erg leuk dagje en nu ook een idee waar 'm'n meeuwen' vandaan komen!

1 opmerking: