woensdag 11 juli 2012

Goed begin in het Elspeetse

Om half negen stap ik in de auto en om een week naar Elspeet te gaan om daar te logeren bij Evert Meijer. Deze week zal uiteraard in het teken staan van vogels, libellen en dergelijke en de verwachtingen zijn hoog gespannen.

Om een uur of elf kunnen we het eerste rondje gaan maken en dat doen we maar gewoon in de buurt. De fietstocht door het bos levert niet veel op maar als we op de hei komen zie we gelijk een aantal rovers vliegen. Na enkele zandpaadjes overwonnen te hebben zijn we vlakbij en blijken en zes wespendieven te zijn! Deze schitterende roofvogels vliegen heel de tijd, luid roepend, rondjes boven de hei en laten zich erg fraai bekijken!

Als we onder het gezang van een geelgors van deze wespendieven staan te genieten komen er ook nog eens twee kruisbekken al roepend overvliegen. Een welkome aanvulling voor de jaarlijst!
Na een tijdje houden de wespendieven het voor gezien en gaan we dus verder richting het lokale grauwe klauwierenpaartje. Het mannetje is gauw gevonden en laat zich leuk bekijken, van het vrouwtje of eventueel jongen is geen spoor.

Bij een vennetje een stukje verderop stoppen we nog even en als we net van de fiets zijn vliegt er een libel voor ons op, een zwervende heidelibel! Verder is het hier erg rustig en inmiddels ook weer tijd om terug te keren naar de bebouwde kom. 
Zwervende heidelibeld
Vanmiddag stond Staverden op het programma en zo lopen we om een uur of twee op het landgoed te zoeken naar de middelste bonte spechten. Evert heeft hier namelijk een kleine maand geleden voor het eerste bewezen broedgeval van deze soort voor de Noord-Veluwe gezorgd.

Beekje door het schitterende bos
Na ongeveer een uur zoeken en door het bos lopen horen we de 'mibo's' één keer uit het bos roepen maar helaas blijft het daar bij en krijgen we de vogels niet in de kijker. Een paar koevinkjes laten zich daarentegen wel erg fraai bekijken.
Koevinkje
De volgende bestemming ligt in het Leuvenumse bos, Evert had hier enkele weken geleden namelijk een familie grote gele kwikstaarten en omdat deze soort nog op mij juli-lijst ontbreekt gaan we daarheen. Als we na enige zoeken bij het ven midden in het bos komen zie ik opeens iets opvliegen achter de bomen. Als het daarachter vandaan komt is het gelijk duidelijke, een schitterende adult zwarte ooievaar! De vogel vliegt echter helaas gelijk over de bomen, we zien hem nog één keer voorbij cirkelen en dan is het weer voorbij. De grote gele kwikstaarten kunnen we niet vinden maar dat maakt natuurlijk niks meer uit!

Na deze grote verrassing besluiten we toch nog even door te gaan voor grote gele kwikken. Vorig jaar zaten ze bij het kasteel Staverden dus om daar even te kijken kan geen kwaad. Dat het geen kwaad kan blijkt wel want we rijden net het terrein op als we er eentje zien zitten op het kasteel, leuk!

Kasteel Staverden
In deze hoek hebben we inmiddels alles wel weer gezien en het is weer tijd om naar huis te gaan. We rijden nog even langs een kerkuilenkast waar een adulte vogel uitvliegt. Volgens de bewoner zijn er al vier jongen uitgevlogen maar wellicht volgt er nog een tweede legsel in dit uitstekende uilenjaar!?

Witte pauwen van Staverden
Al met al een goed begin van de week in het Elspeetse!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten