maandag 23 juli 2012

Gouden sprinkhanen!!

Vandaag was het eindelijke weer eens goed weer dus vanmiddag even eropuit geweest samen met Jan de Jong. Doel was om greppelsprinkhanen en rivierrombouten te vinden en dus ging de route naar de Veerplaat, langs de Oude-Maas bij Zwijndrecht. Tien juli had ik hier ook al naar gezocht en toen ook al het één en ander gevonden. Door de harde wind toen wellicht nog het een en ander gemist dus met dit weer moest het gebeuren.

De eerste plek dit gecheckt moest worden was waar ik toen een greppelsprinkhaan had, vanuit de verte is deze sprinkhaan al te horen en laat zich ook leuk bekijken!

Greppelsprinkhaan
Verder is het langs deze dijk stil dus gaan we het recreatiegebiedje ten oosten van Hotel Ara maar even uitkammen voor rivierrombouten. 10 juli had ik hier ook een exemplaar dus de kansen waren aanwezig! Als we uiteindelijk op de plek aankomen waar dat beest zat vliegt er inderdaad eentje voor ons op en even later is deze samen met een andere aan het jagen, erg fraai!

Nu ook deze binnen is kunnen we weer verder, vanaf de plekken waar vorig jaar greppelsprinkhanen zaten klinkt nu niet het irritante gezoem dus gaan we maar weer verder langs de dijk. Opeens hoor ik dan tijdens het fietsen tussen alle krassers door een andere geluid wat me doet denken aan gouden sprinkhaan. Als we het beest zien blijkt dat inderdaad te kloppen, een nieuw soort voor IJsselmonde!


Gouden sprinkhaan
Bijgekomen van deze fraaie waarneming gaan we richting de dijk waar ik de vorig keer ook een rivierrombout had. We zijn nog maar net de dijk op of we horen de eerste greppelsprinkhaan al zoemen, ons hart gaat echter sneller kloppen als we na een tiental meters opeens ook hier een gouden sprinkhaan horen 'zingen'! Erg leuk dat er nu gelijk al twee zitten, net als vorig jaar toen ik greppelsprinkhaan nieuw vond op IJsselmonde wat er toen ook gelijk twee waren!

Gouden sprinkhaan
De rest van de dijk blijkt nog goed voor zeven greppelsprinkhanen, erg gaaf! Het kan helemaal niet meer op als een langs vliegende libel een rivierrombout blijkt te zijn. We zien hem wat jagen en verdwijnt dat helaas achter de dijk. Na wederom dit grote succes fietsen we nog even naar de Zuidpolder. De zwervende heidelibellen zijn gauw gevonden maar verder is het erg stil. De hitte begint langzaam ook tot ons door te dringen dus langzaam keren we huiswaarts, tevreden met het succes van 3 rivierrombouten, 9 greppelsprinkhanen, enkele zwervende heidelibellen en natuurlijk de gouden sprinkhanen.

Dé dijk met gouden sprinkhaan, greppelsprinkhanen en rivierrombout

Geen opmerkingen:

Een reactie posten