donderdag 25 maart 2021

Zomergasten in het Waalbos

Vanmiddag heb ik nog wat tijd over, dus zodoende besluit ik weer eens polshoogte te nemen in het Waalbos. De afgelopen jaren broedden er tientallen kieviten in het zich nog te ontwikkelen bos. Deze nesten volg ik globaal om enig inzicht te krijgen waar de beheerder kan maaien. Deze middag vind ik inderdaad al de eerste legsels, maar het is nog maar mondjesmaat. Het aantal kievitparen wat rondhangt lijkt ook lager dan eerdere jaren, mogelijk dat het groeide bos toch zijn weerslag heeft op de kievitpopulatie. Kieviten zijn per slot van rekening toch soorten die houden van openheid. 

Kievitsnest nabij jong bos

Aan de zuidkant van het Waalbos liggen nog enkele waterpartijen, waar al weer enkele oeverzwaluwen zijn gearriveerd bij een nestwand die daar vorig jaar is geplaatst. Mooi dat ze die weer gevonden hebben! Ook hoor ik weer mijn eerste blauwborsten van het jaar in de rietkraagjes en foerageert er een groep kemphanen met een tweetal bonte strandlopers. 

Verder levert het Waalbos de gebruikelijke soorten. De nodige paartjes slobeenden zitten verspreid door het gebied, net als tureluurs die weer volop aanwezig zijn. Leuk is een in Portugal geringd exemplaar, die afgelopen jaar hier ook een broedpoging deed. Nu lijkt die het weer te gaan proberen. Ook kan ik uiteindelijk nog een zomertaling bijschrijven op mijn jaarlijst (die ik eigenlijk niet bij houdt), wat overigens pas de eerste is die dit jaar op IJsselmonde wordt gezien! 

Zomertaling

Vanavond doe ik langs de Devel nog een poging om waterpiepers op de slaapplaats te vangen. In het riet slapen nog tientallen exemplaren, maar helaas is mijn vangpoging niet succesvol en moet ik het doen met een mannetje rietgors. Komende winter hopelijk weer nieuwe kansen! 

Rietgors

Geen opmerkingen:

Een reactie posten