vrijdag 25 oktober 2019

Weer heel wat geringd

Afgelopen woensdag had ik weer eens een gaatje om te ringen in Meijendel. Maarten Verrips heeft dat de hele nacht al gedaan om veldleeuweriken te vangen, en nadat ik aangekomen ben vliegen ook nog de nodige exemplaren in de netten. Leuk! Ook een waterral kan in het donker nog uit het net worden gevist.
Waterral
Veldleeuwerik
 De rest van de ochtend is een typische oktobervangst. Roodborsten, goudhanen, zwartkoppen en mezen. Een krent zit er deze ochtend niet in, maar leuke soorten als goudvink, glanskop en keep maken het tot een hele vermakelijke ochtend. De twee cetti's zangers die we ook ringen zijn ook niet onaardig, maar deze soort is de afgelopen jaren een heel stuk algemener geworden in het duin.

Koperwiek
Cetti's zanger
Keep
Goudvink
Voor de totalen zie hier.

Gisterenavond kon ik op de slaapplaats van waterpiepers langs de Devel maar liefst acht exemplaren ringen. Ze zijn nu gelukkig goed te vangen, dus hopelijk lukt het me nog om een exemplaar van afgelopen jaar terug te vangen... Wie weet gaat het nog lukken, en anders is volgend jaar de kans weer wat groter. 
Waterpieper
'Ringstation waterpiepers'
Vanmiddag doe ik ook in de Zegenpolder nog een poging om waterpiepers te vangen, en ook dat lukt uiteindelijk. Eén exemplaar vliegt in de lage netjes en het is ook wel leuk om zo een waterpieper bij daglicht te zien... Ook ring ik nog een tweetal rietgorzen, maar de aantallen van afgelopen winter zijn helaas nog niet aanwezig in de polder. Wie weet volgt dat nog?!
Waterpieper
Rietgors

Geen opmerkingen:

Een reactie posten