zaterdag 8 juni 2019

Een griel in de Portlandpolder!!

Het is vanochtend erg regenachtig, maar ondanks dat ik het niet nalaten om naar buiten te gaan. Veel valt er niet te beleven, maar het is op zich prima weer om Ridderkerk uit te kammen voor scholeksters. Dat levert een enkel exemplaar op, maar het is natuurlijk ook goed om te weten dat ze er niet zitten...

Vervolgens ga ik nog richting de Sophiapolder, waar gelukkig wat meer scholeksters rondlopen. Het is een uitstekend jaar, en langs de dijken tel ik uiteindelijk zeker acht paar waarvan de meeste met één of meerdere jongen. Een verdubbeling met het aantal van de afgelopen jaren! Verder is het ook niet saai met nog een viertal pontische meeuwen, min. 1 paartje kleine mantelmeeuw en enkele grutto's en tureluurs.

Vanmiddag heb ik andere verplichtingen, en als die afgerond zijn wordt ik opgeschrikt door een sms'je dat er een heuse griel in de Portlandpolder is gefotografeerd. Een nieuwe soort voor IJsselmonde! De vogel blijkt in eerste instantie onvindbaar, dus na het avondeten ga ik die kant op om ook nog een zoekpoging te doen. Als ik bij knooppunt Ridderkerk rijd wordt hij echter herontdekt, dus enkele minuten later ben ik aanwezig. Op afstand is de vogel aardig te zien, al rustend in een maïsakker. Erg gaaf!
Genoeg publiek...
De hele avond doet deze dwaalgast uit meer zuidelijk Europa (de meeste Nederlandse grielen komen waarschijnlijk uit Engeland) echter bitter weinig. Eenmaal gaat hij staan vanwege een jagende bruine kiekendief, maar hij komt niet af van zijn vierkante meter. Dat doet natuurlijk weinig af van deze nieuwe soort op mijn IJsselmondelijst: nr. 257 alweer!

Griel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten