zaterdag 1 december 2018

Fitis, gele kwikstaart, sprinkhaan, sibtjif- het is december!

Vorig jaar werd op IJsselmonde voor het eerst een winter Big Day gehouden, ook wel 'Sinterklaas Big Day'. Het was een bijzondere mistige dag, maar ondanks dat wisten we 97 soorten te zien op IJsselmonde, waaronder een heuse witstuitbarmsijs! Een succes kon je het dus wel noemen! Dit jaar deed ik niet mee, omdat mijn teamgenoten Laurens van der Padt en Laurens van der Wind niet konden. Vandaar dat ik vanochtend rond een uur of acht in m'n eentje op de fiets stap om gewoon een rondje te maken. Verder zijn op het eiland uiteindelijk slechts twee teams van start gegaan, dus wellicht kan ik nog wat voor ze betekenen...

Via het Develbos fiets ik richting de Oude-Maas, waar ik onderweg alles rustig check. Op veel plaatsen hoor ik goudhanen, maar ook de nodige waterpiepers en veel cetti's zangers. Ook vliegen er nog een keep en sijs over, prettige soorten als je een Big Day doet! Langs de Oude-Maas kom ik vervolgens een mooie groep mezen en dergelijke tegen, waaronder drie matkoppen maar ook veel tjiftjaffen. Eén exemplaar springt er gelijk uit. Een exemplaar dat helemaal wit is vanonder, van boven koud grijs gekleurd, met een opvallende wenkbrauwstreep en wat groenige tekening op de handpennen. Dit moet een Siberische tjiftjaf zijn! Erg leuk! Een goede camera heb ik niet, maar ondanks dat probeer ik maar wat fotootjes te maken. Beter dan niks...

Siberische tjiftjaf
Roepen doet de vogel helaas niet in mijn bijzijn, dus als ik 'm niet meer zie fiets ik weer rustig verder. Soorten die ik tegenkom zijn o.a. een dodaars, waterral, groene specht, ijsvogel, havik en wat witte kwikstaarten. Typische wintervogels voor op IJsselmonde dus! Even later sta ik toch ook weer bij de plek van mijn 'Sibtjif', maar een glimp of roepje laat zich niet zien of horen. Ook de andere tjiftjaffen laten zich niet meer zien, helaas! 

De route gaat vervolgens naar het Waalbos wat ik weer eens flink wil uitkammen. Onderweg krijg ik echter wel te horen dat de fitis, die in november in de Zegenpolder was gezien, daar ook nog zit. Dat wordt nog een leuke soort voor vanmiddag... In het Waaltje zie ik weer de eerste brilduiker, en ook in het Waalbos is het niet saai. Er hangen de nodige waterpiepers rond, een nonnetje dat al een paar dagen aanwezig is, een witgatje en ook een tamme kramsvogel die zich leuk laat bekijken. 
Kramsvogel
Het meeste spektakel levert echter een slechtvalk, die vlak voor me een watersnip grijpt die ik zojuist heb opgestoten... Beetje sneu voor de watersnip natuurlijk, maar die slechtvalk zal me dankbaar geweest zijn...Vervolgens gaat hij het ook nog op een mooie afstand opzitten eten, mooi! 
Slechtvalk
De eerste druppels beginnen te vallen, zodat ik me richting huis spoed. Het zou eigenlijk een 'slechte' dag worden qua weer, dus het valt me alles mee dat het nu pas rond 13:30 begint. Thuis aangekomen kijk ik overigens wel raar op als er een zuidelijke boomsprinkhaan op de garage zit, die verwacht je dan weer niet helemaal in december... Op waarneming.nl blijkt echter dat het toch wel zo nu en dan voorkomt, leuk! 
Zuidelijke boomsprinkhaan
Eenmaal thuis zie ik dat het rond 15:00 weer droog wordt, dus dan moet ik in de Zegenpolder zijn om die fitis te zien én te vangen. Het zou immers zomaar een zeldzame ondersoort kunnen zijn en ik ben wel benieuwd wat het beestje daar eet... Als ik om half drie ook nog eens hoor dat een gele kwikstaart in de polder rond moet hangen besluit ik gelijk die kant op te gaan. Dit is net als de fitis een zomergast en daarbij komt dat laat in het najaar mogelijk ook Oostelijke gele kwikstaart op kunnen duiken. Dat zou dit dus ook zomaar kunnen zijn... En een gele kwikstaart in december is natuurlijk überhaupt bijzonder! 

Enigszins verbaasd ben ik dan ook als alleen Matthieu Plaissier en Thomas en René Los lopen te zoeken aar de kwik. Ze hebben niks gevonden en ook als ik er ben vinden we 'm niet. Zij gaan er vervolgens vandoor om nog wat extra soorten te scoren voor hun Big Day, terwijl ik besluit de fitis te gaan zoeken. Op de oostelijke vogelakker was die gezien, en als je er dan toch bent zet ik ook maar gelijk een opstelling neer voor graspiepers. Niet veel later heb ik ook de fitis gevonden in de akkerrand, maar hij vliegt niet gelijk m'n netje in. Eerder de akker op en zo belandt hij uiteindelijk in de pieperopstelling. Ook goed, de vogel is binnen! Qua maten blijkt het echter niet per se op een oostelijke variant te wijzen, maar wat veertjes die eruit vallen bewaar ik toch maar. Interessant is het zeker! 
Fitis
Aangezien de miezer dikker wordt besluit ik de netten te gaan sluiten. Al lopend door de akkerrand vliegt er echter opeens wat voor me uit. De gele kwikstaart! Hij valt meteen op omdat ik alleen maar grijs en wit zie, het ziet er gelijk spannend uit! Bijna belandt hij ook nog in het net, maar hij gaat er net met een paar centimeter overheen. Vervolgens vliegt hij ook helemaal weg richting het westen, jammer maar helaas... Wel is me duidelijk dat het een spannende vogel is en het écht zomaar om een Oostelijke gele kwikstaart kan gaan. Dat zou dus een nieuwe soort voor Nederland betekenen... En natuurlijk bizar om een gele kwikstaart én een fitis in hetzelfde randje te hebben ín december! 

Al met al een bijzonder gevarieerde dag zo met die zomergasten, en dan vergeet ik nog die 'sibtjif'. Maar hopelijk krijgt die kwikstaart nog een vervolg! En trouwens, het team van Matthieu Plaissier en Thomas Los wint uiteindelijk de Big Day met 93 soorten, maar mistten ook veel. De 100 lijkt dus nog steeds haalbaar in de winter! Wie doet het?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten