woensdag 10 oktober 2018

Drie leuke, algemener wordende soorten!

Afgelopen dagen zijn overal vele bladkoningen gezien. Vroeger nog een echte zeldzaamheid vanuit het verre oosten, maar tegenwoordig kan je er in de goede tijd wel over de 10 zien op een dag. Met name langs de kust, want in het binnenland blijven ze wel schaars. Het was me dan tot afgelopen maandag ook niet gelukt om er eentje op IJsselmonde te vinden. Een rondje door Ambacht leverde toen dan ook niet alleen een groepje van vijf boomleeuweriken op, maar ook een bladkoning in een grote groep mezen en zangertjes! Erg leuk! Riepen deed hij echter niet en hij was er lastig. Ik zag 'm dan ook maar twee keer, maar het was genoeg!

Vandaag hoopte ik eindelijk weer eens een bladkoning in de handen te krijgen. Dat lukte me nog maar één keer in 2015, dus voor een nieuwe was het wel tijd. Op de ringbaan in Meijendel zat het echter wat bladkoningen betreft tegen vandaag. Niet eentje vingen we er, wat voor de kuststations bijna zeldzamer is dan dat er wel één of meerdere gevangen worden...

We vingen overigens nog wel andere leuke dingen, zoals de tweede ijsvogel van het jaar en pas mijn eerste cetti's zanger op deze plek. Erg leuk! In het najaar gaan (waarschijnlijk jongen) van deze 'standvogel' kennelijk toch aan de wandel op zoek naar nieuwe broedgebieden. Deze vangst zorgt ook al voor het jaarrecord van deze soort voor Meijendel. Ook dit is een soort die namelijk sterk toeneemt in Nederland, maar dan vooral ook als broedvogel.
Cetti's zanger
En de vangst van een ijsvogel is na een winter waarin er velen het loodje hebben gelegd ook een goed teken! Hopelijk groeit de populatie van deze prachtige vogels weer snel aan. Dit was ook een jong, dus vermoedelijk wordt er al hard aan gewerkt...
IJsvogel
Verder was het een diverse ochtend met wel 20 soorten. Dat is niet slecht! Veel 'normaal spul', maar een grote gele kwikstaart was dan nog wel een leuke vangst. Verder hingen er in de vroege ochtend opvallend veel merels in de netten en is een late fitis ook nog wel het noemen waard.
Grote gele kwikstaart
'Jonge' merel (let op het contrast in de grote dekveren, één bruine veer)
Als de hut rond een uur of twee verlaten wordt loop ik weer richting de auto. Bijna bij de parkeerplaats vliegt er opeens plots een rover boven mijn hoofd. Met de kijker erop is het gelijk duidelijk dat het een juveniele steppekiekendief is. Een prachtig exemplaar! Net zoals de bladkoningen en cetti's zangers overigens ook een soort die veel algemener is geworden. Deze komt net als bladkoingen uit het oosten, doorgaans Rusland vermoedelijk. Maar desalniettemin een erg leuke waarneming en een mooie afsluiter van een diverse vangochtend!
Steppekiekendief
Voor de totalen zie hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten