In het verleden konden vogels eigenlijk alleen gelokt worden met vogels, omdat er nog geen apparatuur was om geluid mee af te spelen. Van sommige soorten werden dan vogels gehouden en bij het net in een kooitje gezet om de soortgenoten te lokken. Met name bij vinkachtigen en gorzen werkt dit erg goed. Deze zijn dan ook nauwelijks met geluid te vangen, maar met lokvogels uitstekend. Echter, op vrijwel allen ringbanen zijn de lokvogels vervangen door geluidsinstallaties. Het is namelijk erg inspannend om de lokvogels te onderhouden.
Wand met lokvogels (meeste kooitjes zijn ook hier leeg) |
Alleen bij Westenschouwen hebben ze besloten om dit stukje cultuurhistorie nog in ere te houden ten behoeve van het vogelonderzoek. Zij vangen dan ook grote aantallen vinkachtigen in vergelijking met elders in het land. Hoe dat in z'n werk gaat wilde ik weleens zien, en zo loop ik in het donker met Roel Meijer en Ad Kooij naar de ringbaan.
Omdat wegens miscommunicatie vannacht geen geluid gedraaid, vallen de vangsten van de nachttrekkers wat tegen. Qua dagtrek ziet het er veelbelovend uit! Grote groepen lijsters en vinken komen over, dus ook de lokkers worden gepositioneerd tussen de slagnetten. Het zijn met name vinken, kepen en kneuen, maar ook een enkele sijs en kruisbek. Dé manier om deze schaarse soorten te kunnen vangen en ringen.
Lokkers in actie |
Een enkele vink gaat bij de andere zitten en kan gelijk worden geslagen. Het werkt voor de vogels die reageren bijzonder goed! Ook de andere slagnetten werken overigens goed, aangezien we een vijftal grote gele kwikstaarten 'slaan' en nog wat graspiepers. Een van de kwikstaart betreft overigens een adult, een fraai exemplaar!
Grote gele kwikstaart |
Vink |
De dag vordert gestaag en het zijn met name de goudhanen die de lijst aanvoeren. Een leuke verrassing zit er helaas niet in, maar desalniettemin een leuk bezoek! Voor de totalen zie hier (de kepen en meeste vinken na ons vertrek).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten