zaterdag 23 januari 2016

Ringen in het Dassenbos en wat Ambachtse meeuwen

Het ringen bij VRS Meijendel is in de winter niet heel spannend, en aangezien vanochtend weer geringd zou worden op de Campus van Wageningen, in het Dassenbos, besluit ik daar eens een kijkje te nemen. Dit is een relatief klein bosje aan de rand van Wageningen waar bijvoorbeeld wel soorten als glanskop en boomklever zitten, dus het is allicht wat anders dan in de duinen!

De hele ochtend 'loop ik mee' met de vaste ringploeg van o.a. Erik Kleyheeg en Henk van der Jeugd en worden er iets meer dan 30 vogels gevangen. Het leeuwendeel is al geringd maar het is toch leuk met 2 vinken, een ijsvogel en een nieuwe handsoort voor mij in vorm van een glanskop! Het blijkt echter wel dat het relatief lastig vangen is op deze plek met overal wel sijzen, boomklevers, sperwers en zelfs twee houtsnippen, maar vangen ho maar. In de toekomst ga ik wellicht dus nog wel vaker kijken hier hoewel het niet ideaal is om in het weekend in Wageningen te moeten zijn.
Glanskop
Vink (man)
Vink (vrouw) 
IJsvogel (vrouw)
Eenmaal weer in Ambacht fiets ik vanmiddag nog even een rondje voor meeuwen. In het centrum blijkt een zwartkopmeeuw nog steeds present en lees ik een Zweedse kokmeeuw af die voor de 3de winter op rij present is in Ambacht.
3kj zwartkopmeeuw
Hierna werp ik weer eens een blik op de Sophiapolder, waar op de steigers iets van 9 pontische en 3 geelpootmeeuwen blijken te staan. Tussen de 'ponten' lukt het me zowaar om twee geringde exemplaren af te lezen, beide Polen. Y-PNVA is een bekende voor het eiland en is hier nu present voor zijn vierde winter, terwijl G-P342 een bekende is uit Rotterdam en die zag ik hier nog nooit eerder, leuk! 
4kj Poolse pontische meeuw G-P342
4kj Poolse pontische meeuw Y-PNVA
Op het eiland is het verder rustig met enkel zo'n 500 wintertalingen, helaas nog steeds zonder Amerikaanse wintertalingen... Op het veldje bij de Karwei loop ik nog wel tegen een zwarte roodstaart aan, altijd leuk in de winter!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten