zaterdag 21 november 2015

Kleine alken langs de Mavla!

Voor vandaag zat ook de heel wind weer in de goede hoek, maar vanaf gisteren zou die toch redelijk snel naar noord draaien en daarbij was de verwachting dat het flink zou gaan regenen vanochtend. Dat laatste kwam dan ook wel uit, maar rond een uur of 9, als Laurens vd Wind, Herman vd Brand, Jacob & Albert Molenaar en ik bij de Maasmond aankomen, is het gelukkig alweer droog. Zoals altijd gaan we natuurlijk vanaf lekker vanaf de Maasmond kijken, en de wind is eerst nog wel west 6, dus dat kan van alles opleveren!

Het is gelijk duidelijk dat vooral de bonte strandlopers en rotganzen goed vliegen, met resp. ca. 1250 en 750. De 'bontjes' vliegen soms bijna tussen ons door, een leuk gezicht! Naast deze bontjes zijn het vooral de houtsnippen die aandacht krijgen, wat steltjes betreft, wat we zien 3 exemplaren uit zee komen en de Maasvlakte op knallen, gaaf! Via waarnemingen bleek later dat de Vuurtorenvlakte vol zat, iets wat we zelf helaas niet zagen.

Verder vliegen er een zo'n 75 drieteenmeeuwen langs, soms vlak onder langs of zelfs over de vlakte, tientallen dwergmeeuwen, alk/zeekoeten waarvan een aantal als zeekoet gedetermineerd kon worden, roodkeelduikers en als hoofdprijs toch wel 2 kleine alken. Iets over half tien zie ik de eerste aankomen en die komt op redelijk afstand mooi langs. Eerst moet ik toch wel goed kijken wat voor kleins het precies is, want naast de vogel van Burghsluis vorig jaar heb ik nooit een kleine alk gezien. De tweede komt een klein half uurtje later nog dichterbij langs en valt ook nog even in, erg fraai en ook nog een nieuwe voor m'n Zuid-Hollandlijst.
Drieteenmeeuw                                             ©Jacob Molenaar
Kleine alk                                                                           ©Albert Molenaar
Een ander leuke verrassing is overigens ook nog een adult zwartkopmeeuw die langskomt, waardoor ik die nu 'jaartje rond' heb op de eeuwige maandlijst, onverwacht! Rond half elf besluiten we er een eind aan te breien, aangezien de wind nu naar noord gedraaid is waardoor we die pal in ons gezicht hebben en het behoorlijk frisjes. De aantallen zijn dan inmiddels ook afgenomen (maar we missen daardoor nog wel wat kleine alken die ze bij Mavla 2 zien, maar ach...), voor de volledige telling zie hier.

Op de Maasvlakte zien we hierna nog een tweetal kuifaalscholvers, de bekende arendbuizerd en wat witgatjes in de Vogelvallei, maar verder is het erg rustig en we gaan dus maar gauw verder de Delta in. Wie weet is er ergens nog wel een leuke zeesoort een haventje in gewaaid of iets dergelijks.

Bij Stellendam zien we niet meer dan een Duitse zilvermeeuw, en ook in de polders bij Goedereede is het rustig. Op de Brouwersdam is het daarentegen wel iets leuker vogelen met een zeekoet, een tiental kuifduikers, paarse strandlopers en een geoorde fuut, maar spectaculair is het niet.
Duitse zilvermeeuw                                                 ©Jacob Molenaar
Hierna gaat het verder Zeeland in, waar bij de Plompetoren een tweetal kleine zilverreigers welkom zijn op m'n maandlijst, weer eentje rond... Nabij Burghsluis zien we hierna weer de bekende zwarte rotgans in een groep rotjes, en op de Oosterschelde zwemt de bekende grote zee-eend nog rond.
Grote zee-eend
Neeltje Jans levert hierna niet bijzonder veel op, geen gehoopte kleine alken of rosse franjepoten in de havens en verder dan een dwergmeeuw komen we niet. In de Prunje is het hierna ook wel weer leuk vogelen met honderden toendrarietganzen, goudplevieren, kluten, wat kleine zilverreigers, een lepelaar en zo'n 15 overwinterende grutto's.
Grutto's
We rijden hierna via de Phillipsdam, waar we honderden kanoeten, rosse grutto's, bonte strandlopers en zilverplevieren zien, richting Battenoord, waar de bekende groep flamingo's het eindpunt is van toch weer een alleraardigst dagje in de Delta met de kleine alken toch wel als hoogtepunt.
Kanoeten                                                                      ©Jacob Molenaar

1 opmerking:

  1. Hallo Cornelis!
    Ik zou je graag eens willen voorstellen om een bezoekje te nemen bij het Nationaal Park Hoge Kempen met name bij Connecterra te Maasmechelen! Als ik je foto's zie en je blog lees denk ik wel dat je het leuk zou vinden om het park en haar mooie flora en fauna te ontdekken. Als je geïnteresseerd bent in een bezoekje laat ik ook even de website achter: http://www.connecterra.be/
    Ik wens je nog veel succes en plezier met je blog!

    BeantwoordenVerwijderen