zaterdag 1 november 2014

Niet verder dan 'de bult'

Na een flink aantal zaterdag Maasvlakte is het voor vandaag weer eens tellen op De Gorzen wat op de planning staat. Iets over zeven arriveer ik op 'de bult' waar Laurens van der Padt en Laurens van de Wind ook al zijn, later arriveren ook o.a. Dave van de Spoel en René Los. Gezien de verwachte weersvoorspelling met zuidenwind en mooi weer zou het weleens een leuke telling kunnen worden, dus het is wachten totdat het licht genoeg wordt.

In de eerste drie uren vliegt het ook heel behoorlijk en is het voor de telpost behoorlijk druk. Spreeuwen, koperwieken, vinken, en veldleeuweriken komen in  aardige aantallen langs en van de laatste twee soorten noteren we dan ook een dagrecord. Dat is ook het geval voor merel en rietgors. Verder vliegen er de hele telling door behoorlijke groepen grauwe ganzen, maar helaas lukt het ons naast wat toendrarietganzen hier geen gehoopte kleine rietganzen tussen te vinden. Een groepje van 8 van de totaal 14 grote zilverreigers komen bijzonder fraai voorbij en andere leukere soorten zijn een grote lijster, een tweetal waterpiepers, twee bruine kiekendieven en een late boerenzwaluw is altijd leuk voor november!

De leukste soorten van de ochtend zijn echter wel een tweetal appelvinken die solo voorbijkomen. Daarnaast is een groepje van 6 luidroepende kruisbekken ook een welkome verrassing en net als een ter plaatse houtsnip en de toendrarietganzen nog een nieuwe soort voor m'n IJsselmondejaarlijst. De beste soort van de ochtend werd wellicht door onze neus geboord. Een enkel roepje van een 'boompieper' was te weinig om er wat mee te kunnen en zeker zonder opname er helaas geen mogelijkheid om überhaupt een siberische boompieper te claimen...

Voor de volledige telling zie hier

Laurens en Laurens en ik trappen hierna nog even de Crezéepolder plat waar toch nog wel wat vogels blijken te zitten. Vooral veel zanglijsters, water- en graspiepers, veldleeuweriken en watersnippen. Aangezien er deze zomer niks is verbouwd is het bijna allemaal akkerdistel en soorten als ijsgors en boomleeuwerik zijn daarom helaas vrijwel onmogelijk. We vinden deze dan ook (weer) niet maar een vijftal bokjes en een houtsnip zorgt toch voor een leuk resultaat.

Bokje                                                                ©Laurens van der Padt
We sluiten deze dag dat we niet verder zijn gekomen dan De Gorzen maar af bij de Sophiapolder waar we vanaf de dijk nog een vijftal kemphanen, twee bonte strandlopers en drie pontische meeuwen zien staan. Vooral deze laatste zijn uiteraard erg fraai en één van ze is de bekende Y[PNVA], inmiddels een 2kj die afgelopen winter een trouwe bezoeker was aan het eiland en Dordrecht. Leuk dat die er weer is!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten