zaterdag 29 november 2014

Dagje R'dam-Zuid met 11 nationaliteiten

Aangezien ik de afgelopen dagen zowel de kleine alk als de Afrikaanse woestijngrasmus al had gezien werd het gewoon een lekker rondje Rotterdam-Zuid voor meeuwen en ringen. Met genoeg kruimels op zak begin ik rond half negen bij Keizerswaard. Het gaat gelijk lekker wat naast een wilde eend en zilvermeeuw met een ring uit Nederland, loopt ook de bekende Deense kokmeeuw rond, net als een bekende Wit-Russische en een nieuwe Belgische soortgenoot.

In Zuidwijk, het Spinozapark en het Zuiderpark zie ik hierna wat bekende overwinterende kokmeeuwen. Naast een Litouwse en Finse kokmeeuw is de Noorse 2kj W[J2TR] wel de leukste. Afgelopen winter had ik deze met Laurens van der Padt ook op deze locatie!
Duitse zilvermeeuw Y[HXK30]
Noorse kokmeeuw W[J2TR]
 Hierna fiets ik via de Carnissebuurt, waar ik de enige 2 knobbelzwanen van de Vogelklas van vandaag aflees, naar de Sint-Janshaven. De Deense kokmeeuw W[SCX] is hier weer present net als afgelopen winter. De Maashaven is de volgende locatie, in en rond de haven zie ik uiteindelijk een nieuwe Zweedse, Belgische en Letse kokmeeuw, een bekende Duitse en Nederlandse kokmeeuw en een leuke Noorse kleine mantelmeeuw!
Noorse kleine mantelmeeuw N[JM2Z]
In de Rijnhaven is ook de trouwe Pool W[T354] weer present en zit op z'n vaste lantarenpaal lekker te dromen in een heerlijk middagzonnetje.

Poolse kokmeeuw W[T354] 
Het Afrikaanderplein is de volgende bestemming en deze blijkt bij aankomst weer eens lekker vol met meeuwen te zitten. Zo lees ik 3 zilvermeeuwen af van Roland-Jan Buijs en loopt er ook hier weer een Duitse zilvermeeuw rond. 
Duitse zilvermeeuw Y[HXJ65]
Zoals meestal het geval zijn het hier niet de geringde meeuwen die de meeste aandacht krijgen. Zo ook vandaag aangezien een schitterende 3kj pontische meeuw bijna alle aandacht opeist. Hij is lekker tam en agressief tegenover alle vogels die in z'n buurt komen. Een pontische meeuw zoals het hoort!






3 kj pontische meeuw
Naast dit prachtige beest lopen er zoals gewoonlijk ook altijd wel wat geelpootmeeuwen rond. Tussen de vele grote meeuwen kan ik er 4 uithalen, 2 1kj's en 2 2kj's. Overigens zijn beide tweedejaarsvogels al wat langer op deze plek aanwezig.
2kj geelpootmeeuwen
Verder vraagt een super kleine kleine mantelmeeuw ook nog wat om aandacht en loopt vreselijk dichtbij een beetje brutaal te doen. Zo'n mini-beestje moet wel een noordelijke afkomst hebben, maar of hij tot de Baltische ondersoort fuscus behoort zullen we zonder ring nooit weten.

 
Kleine mantelmeeuw
De Kop van Zuid is hierna wat magertjes, net als ook het Eiland van Brienenoord. Het levert nog een extra geelpootmeeuw op en wat bekende en nieuwe Nederlandse en Belgische kokmeeuwen. Al met al vandaag een schitterende dag gehad, en met een totaal van 34 afgelezen ringen afkomstig uit 11 verschillende Europese landen zullen we dit een maar een mooi begin van de winter noemen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten