woensdag 12 maart 2014

Zoeken naar dat verticale streepjes..

Vanochtend heb ik weer eens een rondje gefietst in Waalbos. Er is nog niet veel aankomst van zomergasten, maar desondanks was het niet onaardig. Zo riep er nog een waterral, een groene specht en waren natuurlijk wel de eerste tjiftjaffen weer op verschillende plekken te horen. Langs de Waal, waar nog weleens wat grote meeuwen stonden, zag ik opeens een ringetje. Leuk, een nieuwe, was m'n gedachte, maar na het richten van m'n telescoop bleek het om de bekende zilvermeeuw B[JY] te gaan die de hele winter in Rotterdam-Zuid aanwezig was..

Zilvermeeuw B[JY]
Vanmiddag sta ik om twaalf uur exact bij het pontje naar de Sophiapolder. Het is opkomend tij dus dat zou wel wat leuks om moeten kunnen leveren. Eenmaal afgeleverd op het eiland zie ik dat er vrijwel geen steltlopers aanwezig zijn en dat grutto's bijna geheel ontbreken. De eerste kemphaan van het seizoen is dan wel weer het noemen waard. 

Het aantal eenden dat op het eiland aanwezig is, met name heel erg veel wintertalingen, tientallen pijlstaarten en smienten, krijgen de meeste aandacht. Uiteraard vooral de wintertalingen, want in deze tijd van het jaar zou er zomaar opeens een verticaal streepje, ofwel amerikaanse wintertaling, tussen kunnen zwemmen. Die vind ik helaas niet, maar de 'gewone' wintertalingen en pijlstaarten zijn ook al erg fraai!
Tureluurs
Pijlstaarten, wintertalingen en krakeend
Wintertalingen
Naast al deze eenden, zorgen een havik en slechtvalk beide nog voor wat afleiding. Vooral een tweede kj slechtvalk laat zich zo nu en dan fraai zien, en hij is lang aan het spelen met de vogels in de polder. Helaas voor hem krijgt hij echter niks te pakken. 

Slechtvalk
Laurens vd Padt komt me even later ook vergezellen, maar aangezien we zijn niet veel later alweer van het eiland. We besluiten om maar weer eens een bezoekje aan de Crezéepolder te brengen. Dit blijkt geen slechte keuze, want er zitten weer bijna 60 watersnippen, kneuen, een groepje ringmussen en ook is een bruine kiekendief die hoog over komt weer de eerste van het jaar! Naast deze fraaie roofvogel schrijven we ook nog een rouwkwikstaart bij op de IJsselmonde-jaarlijst.

Rouwkwikstaart Fotograaf: Laurens vd Padt
Hiernaast is er nog steeds een bokje aanwezig in de polder en komt er nog een fraaie 1ste winter geelpootmeeuw overvliegen! Al met al is het weer goed toeven op de oostelijke helft van IJsselmonde, en we zijn natuurlijk benieuwd wat de Sophia- en Crezéepolder nog meer gaan opleveren dit jaar. Vooral de laatstgenoemde, aangezien ze deze dit voorjaar zouden gaan ontpolderen.

Bokje Fotograaf: Laurens vd Padt

Geen opmerkingen:

Een reactie posten