zaterdag 8 maart 2014

Maffe braamsluiper en weer een leuke sophia!

Al de hele winter is er in Culemborg een braamsluiper aanwezig wat geen 'normale' braamsluiper blijkt te zijn. Dit is op basis van kleedgegevens, en aangezien ook DNA van de vogel is afgenomen, zou het nog wel eens een 'goede soort' kunnen gaan worden,en vooral een ondersoort van de woestijnbraamsluiper, Stolzmanns braamsluiper, wordt veel genoemd. Dat is dan ook de reden waarom Laurens vd Padt, Laurens vd Wind en ik rond een uur of half negen midden in een woonwijk van Culemborg aldaar uitstappen. De plek waar de vogel zit, bestaat puur uit een aantal achtertuinen, en hij wordt meestal gezien in enkele wat grotere bomen daarin. Het is dus afwachten totdat de vogel daarin verschijnt.

Culemborg
Het duurt niet lang voordat we de vogel in beeld krijgen, maar er is bitter weinig aan te zien. Wel is het ringetjes zichtbaar wat in ieder geval betekent dat we de goede vogel in beeld hebben.. We laten de vogel dan ook snel weer alleen en gaan maar weer snel terug naar IJsselmonde om écht te gaan vogelen...

We besluiten eerste de Crezéepolder even uit te kammen. Het struinen door de polder levert een beetje een najaarsgevoel op, en ook de aanwezige vogels versterken dat. We zien namelijk wat veldleeuweriken, kneuen, een aardige groep waterpiepers, ca. 70 watersnippen en een bokje.

Hierna besluiten we naar de Sophiapolder te gaan. Het pontje vaart weer op zaterdagmiddag, dus klokslag 12 uur worden we meteen opgehaald en overgezet. Op het eiland zitten nog steeds heel erg veel wintertalingen, maar daarnaast ook weer aardig wat steltjes. Zo lopen er ongeveer 75 grutto's rond, vier bontbekplevieren en nog wat scholeksters en tureluurs, en daarnaast ook tientallen pijlstaarten.
Bontbekplevieren
Ook is het aantal meeuwen weer behoorlijk groot, en vooral de grote meeuwen. Het aantal kokmeeuwen is in vergelijking met de afgelopen maanden erg laag, en deze zijn dan ook al voor het grootste gedeelte weer weggetrokken. We lezen ook nog een bekende grote mantelmeeuw uit Denemarken af, twee kleine mantels van de Moerdijk en een erg leuke pontische meeuw, namelijk Y[HC230] die we eerder deze winter bij Heijplaat hebben gezien!
Leucistische kleine mantelmeeuw R[AZ]
Wit-russische pontische meeuw Y[HC230]
Al met al was de Sophiapolder weer erg leuk, en hopelijk zal de hoeveelheid leuke vogels op het eiland snel toenemen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten