zaterdag 3 november 2012

Zeer geslaagde dag in Noord-Holland!

Vorige week zaterdagavond werd een mogelijke kleine klapekster gevonden op Texel. Zondagmorgen bleek het echter om een steppeklapekster te gaan, de tweede voor Nederland en tevens de tweede voor Texel! Heel de week had ik door school helaas geen mogelijkheid om af te reizen naar het eiland dus was het hopen dat de vogel vandaag nog aanwezig zou zijn.

Om zes uur stap ik in bij de vader van Laurens vd Windt en samen met Laurens zelf, Hugo Moerman en Sander Elzerman rijden we eerst naar het Robbenoordbos waar sinds woensdag minimaal twee Siberische boompiepers aanwezig zijn. We zijn niet de enigen en samen met een tiental andere vogelaars doorkruisen we het stuk bos waar de vogels het meest zijn gezien. De anderhalf uur dat we door het bos lopen levert helaas niet de gewenste soort op en dus besluiten we, ook omdat de steppeklapekster inmiddels weer is gemeld, richting Den Helder te gaan.


We zijn ruim op tijd voor de pont van 10:30 en twintig minuten later zijn we op het eiland. Het dijkje is gauw gevonden maar van de aanwezige vogelaars horen we dat de vogel en half uur geleden over een aangrenzend maïsveld is heen gevlogen. Als we net weglopen om daar achter te kunnen kijken worden we teruggeroepen want de vogel zit opeens bovenin een struik op het dijkje, super! Hierna laat de vogel zich enkele minuten fraai bekijken, gaaf!

Steppeklapekster
Hierna vliegt de vogel weer naar de andere kant van het maïs waar hij zich op paaltjes leuk laat bekijken en is opeens erg vliegerig.  Zo zit hij even later opeens bij de boerderij aan het eind van het weggetje 'De Grie' en vliegt hij ver een akker op waar hij zich al hippend verplaatst, een leuk gezicht! Ondanks de afstand laat hij zich wel goed bekijken en met een volgende pont is ook de groep vogelaars fors gegroeid. 


Steppeklapekster
Het publiek
We besluiten na een uur van de vogel genoten te hebben het één en ander te gaan nuttigen in 'De Robbenjager'. Onderweg hiernaar toe verbazen we ons over het bizarre aantal lijsters op het eiland. Velden vol met kramsvogels bij boerderijen weitjes met tientallen merels, een leuk gezicht!

In De Robbenjager krijgen we te horen dat de Siberische boompiepers toch weer zijn teruggevonden. We besluiten met de pont van 14:00 het eiland te verlaten en dus staan we rond drie uur weer bij het Robbenoordbos. De laatste vogelaars zijn helaas net vertrokken dus de plek is, voor de groep die vanaf Texel is gekomen, helaas niet helemaal duidelijk. Gelukkig verlost een vogelaar ons door te melden dat hij net twee vogels door het gras zag sluipen. Even later heb ik inderdaad twee schitterende siberische boompiepers in beeld die samen al sluipend over de bosbodem gaan. Ze laten zich geweldig fraai bekijken, super!!

Het publiek
De vogels lopen helaas steeds verder het bos in dus besluiten we maar weer richting Ambacht te vertrekken. Al met al vandaag een zeer geslaagde dag met natuurlijk de steppeklapekster als nieuwe soort maar ook de Siberische boompiepers waren erg gaaf!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten