zaterdag 17 maart 2012

Weer eens wat anders..

Dit weekend zijn we maar eens niet met z'n allen het land in gegaan omdat er gewoon weinig is wat we nog niet gezien hebben dit jaar. Gelukkig arriveren deze dagen de eerste zomergasten weer!

Omdat dit weekend de wintertelling weer in Polder Sandelingen gedaan moest worden besluit ik dat maar even te gaan doen. Het uurtje dat ik door het recreatiegebied fiets is nog aardig succesvol want ik hoor zowaar mijn eerste blauwborst van het jaar! Verder zie ik nog 12 slobeenden, 3 smienten, een wintertaling, 9 rietgorzen, 3 grutto's, een tureluur en er vliegen  5 kemphanen over.

Om kwart voor negen had ik afgesproken om met Hugo Moerman en een deel van z'n familie te vogelen. Dit 'vogelen' begint echter bij Vliegveld Zestienhoven in Rotterdam omdat de vader naast vogelaar ook fanatiek vliegtuigspotter is. Bij aankomst staat er al een heel rijtje fotografen te wachten op het moment dat het Amerikaans strategisch transportvliegtuig, een C-17 en wel met het nummer '77186', op zal stijgen. Dat dat om half tien gaat gebeuren is algemeen bekend door de vele websites voor vliegtuigspotters waar de tijden van vertrek etc. op zijn weergeven wordt mij verteld.


En inderdaad, om half tien zet het gevaarte zich in beweging en komt langszaam aangereden over de zogenaamde 'rolbaan' om daarna startbaan het luchtruim te kiezen Een hoop herrie door de motor maar ook alle camera's gaan flink te keer, het lijkt wel of je naar een goeie soort aan het kijken bent maar helaas, 't is slechts een vliegtuig...



Als het vliegtuig boven Vlaardingen is verdwenen stappen we gauw in en rijden richting Berkel en Rodenrijs waar in het bekende kasje een steenuil achter het raam zit, helaas wel aan de achterkant.

Hierna gaan we richting Hoek van Holland in de hoop huiskraaien en de al lang aanwezige kleine burgemeester te zien. De eerste is gauw gevonden maar helaas kunnen we de kleine burgemeester niet vinden wat te wijten is aan het feit dat het hoog water is en de meeste meeuwen op de strekdam in de Nieuwe Waterweg zitten. Wel zien we nog wat drieteenstrandlopers, middelste zaagbekken en een oeverpieper.

Huiskraai
Na wat thuis gegeten te hebben wordt ik wederom opgehaald door fam. Moerman maar deze keer licht de bestemming in Noord-Brabant, in Chaam, waar al enige tijd een witkopeend aanwezig is. Bij de plasjes in het Brabantse landschap aangekomen is de witkopeend gauw gevonden en ligt zoals een witkopeend betaamd te slapen. Naast deze maandsoort zit er gelukkig ook nog een jaarsoort in de plas voor mij, en wel in de vorm van zomertalingen.

Witkopeend (links)
Zomertaling (man)
Verder zien we nog een bonte strandloper, een witgat, kemphaan, enkele grutto's, pijlstaarten en het opvallende gezelschap van een kleine tien toendrarietganzen.

Toendrarietgans
Als we zijn uitgekeken wandelen we nog even op de Strijbeeksche heide wat nog twee zingende boomleeuweriken, wat zwarte en kuifmezen en minimaal twee zwarte spechten oplevert.

Strijbeeksche heide
Al met al toch zo bij elkaar een leuke dag zo'n vliegtuig is natuurlijk weer eens wat anders..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten