zaterdag 31 maart 2012

Lifer in Hilversum!

Vandaag stond de pallas' boszanger van Hilversum op het programma die vorige week zaterdag in de namiddag werd ontdekt toen we al weer thuis op de bank zaten. Herman en Rick hadden hem zondag al maar gelukkig wilde Herman vandaag nog wel een keertje gaan. Laurens vd Padt moest echter 's ochtends werken dus werd er half één bij de bushalte afgesproken. Om de tijd te verdrijven heb ik vanaf 10 uur samen met Herman in de Brabantse Biesbosch gevogeld.

Vanaf de pont zagen wel de eerste bruine kiekendief van de dag en vloog er een groepje van 13 bonte strandlopers over. Als we net Noord-Brabant in rijden zien we opeens de sneeuwgans vliegen die hier al lange tijd tussen de soepganzen vertoefd.  Uiteraard een dubieus geval maar de vogel vliegt goed en we zien hem niet meer terugkomen.

Als we bij Polder Hardenhoek aankomen is de eerste kwikstaart die we zien gelijk het mannetje rouwkwikstaart die hier al enige tijd rondhangt, leuk! Verder lopen er aardig wat veldleeuweriken, water- en graspiepers tussen de paarden te foerageren. Als we de rest van het gebied opkijken worden we opgeschrikt door drie vogelaars uit de Alblasserwaard, Bastiaan van de Wetering, Johannes Leeuwis en Patrick Verhaar. Deze vogelaars zijn erg actief op Telpost Kinderdijk maar zijn nu toch even naar Noord-Brabant uitgeweken voor klapekster en een gemelde strandplevier. Na nummers uitgewisseld te hebben vogelen we weer verder.
Grutto's
In de Hardenhoek zien we honderden bonte strandlopers, bontbekplevieren, tureluurs, kemphanen, zomertalingen, een gigantische groep grutto's, vele kluten en een zwarte ruiter. De foeragerend boeren- en oeverzwaluwen en een roepende groenpootruiter zijn leuke soorten voor de jaarlijst.

Als we in de zuidoostkant van Polder Hardenhoek komen zien we opeens een klapekster in een boompje zitten. Gelijk worden de Alblasserwaarders gebeld die de vogel even later aan hun lijst toe kunnen voegen. Verder horen we hier nog enkele cetti's zangers en blauwborsten zingen.

Klapekster
 Inmiddels is het tijd de Biesbosch te verlaten dus zetten we koers richting de bushalte waar we Laurens&Laurens ophalen om richting Hilversum te gaan. Onderweg wordt Rick Schonewille nog ergens van een parkeerplaats geplukt en om twee uur komen we op de plek aan.

In het eerste kwartier laat de vogel zich niet horen maar dan begint hij opeens te zingen. Rick en ik besluiten even om te lopen in de hoop de vogel te zien, dat lukt. We krijgen de vogel even mooi in beeld waarbij zijn mooie gele stuit en de rest van de kenmerken goed te zien zijn. Als even later ook de andere arriveren geeft de vogel een ware show weg als hij op een tiental meters afstand aan het bidden, zingen en foerageren is, geweldig!!

Als we zijn uitgekeken besluiten we richting de Eempolders te gaan waar twee roodhalsganzen en een dwerggans in een grote groep brandganzen moeten zitten. En inderdaad want binnen een half uur zijn alle drie de ganzen tussen de duizenden brandganzen vandaan geplukt.

Roodhalsgans
Al met al vandaag leuk kunnen vogelen in de Biesbosch en de Eempolder maar m'n lifer in Hilversum, de pallas' boszanger, was toch wel de soort van de dag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten