dinsdag 27 december 2011

Dip-dag in Limboland met een buffelkop

Gisterenavond is Evert bij mij gearriveerd en die hoopt tot vrijdag te blijven logeren. Deze week dus veel vogelen en vandaag gelijk al maar beginnen. Herman was van plan vandaag naar Limburg te gaan om de oehoe op de jaarlijst te zetten en verder ook nog soorten als kortsnavelboomkruiper, kuifleeuwerik, grauwe gors etc. mee te pakken.

Om zes uur stapte ik dus samen met Evert bij Herman en Rick in de auto. De eerste stop was het Kerperbos nabij Vijlen om daar kortsnavelboomkruipers te zoeken. Anderhalf uur door het bos dwalen leverde echter geen zekere kortsnavelboomkruipers op, wel zien/horen we nog een kruisbek, barmsijzen, glanskoppen en 'normale  boomkruipers.

Kerperbos
Als we al de bomen zat zijn besluiten we in de omgeving van het plaatsje Wittem naar grauwe gorzen te zoeken. Ook dit is niet succesvol want we kunnen tussen de honderden kneuen, geelgorzen, groenlingen en ringmussen geen grauwe gors vinden.


We besluiten dus te vertrekken richting de ENCI-groeve nabij Maastricht en onderweg stoppen we nog even bij het hamsterreservaat te Sibbe. Er zitten erg veel geelgorzen maar ook hier zien we geen grauwe gorzen, wel zijn er nog drie blauwe kiekendieven aan het jagen.

Als we bij de ENCI-groeve aankomen is ook de oehoe helaas niet aanwezig dus kunnen we weer een dipje op de lijst zetten, dat gaat niet erg lekker zo. 

ENCI-groeve
Omdat we toch weer naar het noorden moeten besluiten we even de witoogeend bij Wessem te proberen. Eerst rijden we helemaal verkeerd maar later staan we dan toch aan het water waar de eend moet zwemmen. Helaas missen we ook deze vogel en zien we alleen maar wat grote zaagbekken en een ijsvogel. 

De laatste vogels die op het lijstje stonden, de kuifleeuweriken bij Venlo, moesten zich wel laten zien. Gelukkig was dat zo en ondanks dat ze de P-plaats overvlogen lieten ze zich aardig bekijken en voor Evert was het nog een lifer!

Kuifleeuwerik
Als we bij de bushalte aankomen zien we dat het nog licht is dus besluiten Evert en ik nog gauw even naar de Gaatkensplas te fietsen om de Buffelkopeend eindelijk op de lijst van Evert te zetten. Dat was tot nog toe niet gelukt omdat de Gaatkensplas in de voorgaande jaren altijd dicht ligt in de kerstvakantie. Als we bij de plas aankomen duurt het niet lang voordat Evert zijn twee lifer van de dag ziet. Helaas is het licht inmiddels al sterk afgenomen en zit er geen goede foto meer in. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten