zaterdag 17 december 2011

Kustdipdag met een witkopeend

Afgelopen week werden er op verschillende plaatsten langs de kust grote en kleine burgemeesters gezien waaronder ook bij Scheveningen. Om kwart voor negen liepen Laurens vd Wind, Laurens vd Padt, Rick, Herman, Jan en ik dan ook het Zuiderhavenhoofd op. Het meegebrachte brood leverde vele grote mantel- en zilvermeeuwen op maar helaas kwam de grote burgemeesters niet opdagen.


Vanaf de punt zien we in een dik halfuur minimaal honderd roodkeelduikers, vele drieteenmeeuwen, enkele dwergmeeuwen, een paar jan-van-genten, wat zwarte zee-eenden en als hoogtepuntje een grote zee-eend naar het zuiden spoeden.


Verder zitten er op en rond de pier nog wat drieteenmeeuwen, een zeekoet, wat paarse strandlopers en enkele oeverpiepers.

Drieteenmeeuw (adult)
Omdat we inmiddels horen dat er langs Katwijk een grote burgemeester naar noord is gevlogen, waarschijnlijk dus de vogel van Scheveningen, besluiten we naar IJmuiden te rijden omdat daar allebei de burgemeesters zijn gezien. Als we door Den Haag rijden ziet Laurens vd Padt opeens een dode houtsnip liggen voor een gebouw, gelijk wordt de auto gestopt en na wat foto's wordt de houtsnip in de kofferbak gelegd, een gaaf beest!


Dode houtsnip
Bij de Noordpier aangekomen zien we gelijk al een vreselijke grote groep meeuwen en helaas kunnen we daar niet meer dan een pontische meeuw en enkele drieteenmeeuwen uit halen en dippen we beide burgemeesters dus.


Omdat er een melding van een rosse franjepoot bij de zuidpier is gezien besluiten we daarheen te rijden. Als we over de sluizen rijden ziet Jan opeens een ruigpootbuizerd langs de weg zitten die zich hierna schitterend laat bekijken en fotograferen, super!!







Als we bij het plasje op het strand bij de Zuidpier aankomen moeten we helaas constateren dat de rosse franjepoot verdwenen is. Een korte wandeling over het strand levert nog wel enkele drieteenmeeuwen, een mooie dwergmeeuw en verder de nodige drieteenstrandlopers op.

Drieteenmeeuw 
Dan krijgen we de melding van een witkopeend op de Reeuwijksche plassen, gevonden door Bertus de Lange. Een korte rekensom leert ons dat we deze nog voor het donker om de jaarlijst kunnen schrijven en inderdaad staan we om half vijf hoog in hoog met de witkopeend die voor een groep van duizenden smienten zwemt. Door het slechte licht is er helaas geen goede foto te maken.

Witkopeend (in het midden vooraan)
Behalve deze eend zwemt er ook nog een mannetje nonnetje op de plas en een roodkeelduiker met visdraad in z'n bek. Ondanks vele pogingen lukt het een man in een roeibootje niet de vogel in z'n net te vangen, de volgende dag is dat echter wel gelukt.


Al met al dus vandaag niet erg veel succes aan de kust maar toch nog +1 op de jaarlijst. 

1 opmerking:

  1. Soms is de wereld klein hoor....Via WN keek ik of de Parelduiker nog gezien was bij Nederhorst t.B.niet dus, maar bij jouw foto klikte ik op je BLOG-link en bij de eerste foto op de pier, zie ik mijn eigen broer staan! Hij was ook op zoek naar de Kl. en Gr. Burgemeester! Mooie Blog heb je, ik zal zeker vaker een bezoekje brengen.

    BeantwoordenVerwijderen