zaterdag 8 januari 2011

Excursie VWG IJsselmonde

Vandaag was de excursie van de VWG van IJsselmonde naar de Delta. Om half negen zouden we vertrekken vanaf de Groene Draak, een soort 'verenigingsgebouw'. Daar vertrokken dan ook om half negen zo'n 19 mensen op weg naar de eerste stop, Stellendam. Als we om 9:11 opeens een rode wouw uit de auto zien ter hoogte van Hellevoetsluis is de eerste 'goede soort' al binnen! Helaas vliegt hij gauw door zodat er geen plaatjes geschoten kunnen worden, tevens zien we ook nog een groep van zo'n 50 wilde zwanen.

Bij Stellendam aangekomen gaan we maar gelijk de Kwade hoek afzoeken. Op het water dobbert een groep tafeleenden met wat brilduikers, middelste zaagbekken en een mooie kuifduiker. Op het slik foerageren wat drieteenstrandlopers, een groep bontjes, 56 kluten en verder de gebruikelijke tureluurs, scholeksters en wulpen. Opeens is het dan toch raak, er wordt een mogelijke ruigpootbuizerd gezien aan de overkant jagend boven de kwelders. Al gauw is duidelijk dat het er echt één is. Ondanks de grote afstand zijn de vogel en de kenmerken goed te zien net als een blauwe kiekendief die er ook aan het jagen is.
Helaas wisten we niet dat er in de haven zelf ook een ruigpoot zat, maar ja, niks aan te doen...)


Ruigpootbuizerd (erg ver...)
Fotograaf: Jan de Jong

Via Havenhoofd en de polders gaan we richting de Brouwersdam. In het haventje van Havenhoofd zwemt een vrouwtje nonnetje en grote zaagbek maar ook huismus en turkse tortel worden op de daglijst genoteerd. Een stukje verder jaagt er op een akker een blauwe kiek en als we Goedereede binnen rijden staat pimpelmees in no time op de lijst. Als we Goedereede aan de andere kant weer verlaten stuiten we al gauw op een schitterende smelleken die zich echt uitzonderlijk mooi laat bekijken. Hij zit vlak langs de weg te badderen in een plasje en is echt schitterend te zien!


Nonnetje

Smelleken
Fotograaf: Jan de Jong

Op de Brouwersdam is het over het algemeen vrij rustig. Op het Zuid-Hollandse deel zien we een groepje van 6 rotganzen, wat steenlopers, middelste zaagbekken en brilduikers. Als we in het Zeelandse deel komen zien we op de stenen enkele paarse strandlopers, kanoeten, 2 drieteenstrandlopertjes, 4 rotganzen en de witbuiken blijken wederom onvindbaar. Op zee zwemt een groep van zo'n 30 zwarte zee-eenden die zich wel aardig laten bekijken, verder zwemmen er nog wat brilduikers, gewone en grijze zeehonden en middelste zaagbekken.


Rotganzen

Omdat er een roodhalsgans in de Prunje is gemeld gaan we daar maar gelijk heen. Als we op de plek aankomen zit er een hele grote groep rotganzen waar geen roodhalsgans tussen blijkt te zitten. Wel zien we hier nog 3 kemphanen, pijlstaarten en een jagende slechtvalk. Gelukkig vinden we in een groep brandjes een stukje verderop wel de roodhalsgans. Hij laat zich erg mooi zien en gaat ook even badderen! Bij Schelphoek zien we nog wat dodaarzen, middelste zaagbekken en ook een witgatje die actief in een plasje aan het foerageren is. Bij de Koudekerkse inlaag moeten we het doen met wat dodaarzen en rotganzen. Ook Neeltje Jans lijkt aardig uitgestorven. We kunnen geen witbuik of kuifaalscholver vinden. Wel zien we nog wat aalscholvers, middelste zaagbekken en 2 rotganzen maar daar blijft het ook bij.


Roodhalsgans (zit in het plasje)
Fotograaf: Jan de Jong

De groep waar de Roodhals inzat. Roodhals niet te zien op de foto.

Als we bij het Veerse meer aankomen zijn de parel- en ijsduiker niet in beeld wat ook het komende half uur zo blijft. Wel zien we nog een kuifduiker en een geoorde fuut. Als we net weer weg zijn en bij Colijnsplaat naar de grote geelpootruiter aan het zoeken zijn zien we dat de ijsduiker weer gemeld is. De meeste van ons willen liever nog naar de grote geelpootruiter zoeken dus worden de duikers in de doofpot gestopt. De grote geelpoot blijft echter onvindbaar dus moeten we het doen met wat zwarte ruiters, een kleine zilverreiger, 4 nonnetjes en een groepje van 16 toendrarietganzen. Op de Oosterschelde zien we ook nog wat pijlstaarten en zilverplevieren.


Zwarte ruiter

We gaan om ongeveer half vier weer richting Schouwen-Duiveland waar we nog een mooie groep kleine zwanen treffen met daartussen nog zo'n 20 wilde zwanen. Schitterende beesten zijn het! In een soort van vaart zwemmen tevens nog wat pijlstaarten en smienten.


Kleine zwanen

De laatste stop is de Grevelingendam waar het nu geheel hoog water is. Een prachtige groep steltlopers bestaand uit 250 rosse grutto's en 150 scholeksters staan op de dijk te rusten aan laten zich schitterend bekijken! Een stukje verder staat in het water ook nog een grote groep met bonte strandlopers, zilverplevieren en een kanoet.


Pijlstaarten

Als we om 17 uur weer bij de Groene Draak aankomen is het alweer bijna donker. Daarom besluiten Jan en ik nog even langs de begraafplaats te gaan voor bosuilen. Als we op het fietspad aan het wachten zijn komt er opeens een uil op een tak zitten wat uiteindelijk een ransuil blijkt te zijn... Helaas, maar dat mag de pret niet drukken want vandaag heb ik maarliefst 79 soorten gezien en de jaarlijst tot 108 soorten gebracht.
Al met al is de excursie zeer geslaagd!!


Fotograaf: Jan de Jong

Geen opmerkingen:

Een reactie posten