zaterdag 23 oktober 2010

Grt Glptrtr!!

Vandaag was de excursie van de VWG IJsselmonde naar de Delta. Om acht uur vertrokken we met drie auto's vanaf het NME-centrum ondanks het erg slechte weer wat was voorspeld voor vandaag. Onderweg naar onze eerste stop, de Prunjepolder voor de Grote Grijze Snip, zagen we een grote zilverreiger, wat rotganzen, wulpen en smienten. Op de plek aangekomen waaide het verschrikkelijk hard en het kijkscherm biedde nauwelijks bescherming. Alles werd afgezocht maar er werd geen grote grijze snip gevonden. Wel was er even kort een havik ter plaatse, er zat een mooi mannetje pijlstaart, er vloog laag een goudplevier over, een vrouwtje middelste zaagbek was actief aan het duiken en verder zaten er veel smienten en wintertalingen.

De volgende stop was Neeltje Jans voor de rosse franjepoten die hier gisteren gezien waren. Onderweg stak er nog een groepje van 10 patrijzen over en zagen we nog wat bonte strandlopers. Op de plek van de franjepoten aangekomen was er geen franjepoot te bekennen. Wel was er nog een groep van ca. 25 dwergmeeuwen mooi aan het foerageren en 1 exemplaar kwam ook mooi even dichtbij. Erg gaaf!! Verder was het op deze plek erg stil. Aan de andere kant van Neeltje Jans zat op het eind van een soort van pier een schitterende zeekoet!! Erg gaaf en hij liet zich mooi bekijken!! Voor mij was het pas de tweede weer nadat ik mijn eerste in 2006 had gezien, erg leuk dus! Verder vlogen hier nog een mooie juveniele kuifaalscholver langs was ook gelijk meegenomen is natuurlijk en er was nog kort een slechtvalk aan het jagen.


Zeekoet
Fotograaf: Jan de Jong

Toen Jan op zijn mobiel keek en zag dat de grote geelpootruiter weer gezien was vandaag zijn we naar Colijnsplaat gereden. Bij aankomst was de vogel net weer binnendijks gevlogen en hij werd al heel erg snel teruggevonden. Hij werd weer in een sloot teruggevonden en hij liet zich schitterend bekijken. Na een tijdje vloog hij op en vloog recht over ons heen om achter ons weer in de sloot te landen. Super waarneming! en nog meer omdat het voor mij uiteraard een nieuwe is. Deze soort brengt mijn lijst op 295 en mijn jaarlijst op 254!


Grote geelpootruiter
Fotograaf: Jan de Jong


De 'Menigte'

Verder zaten er hier nog 4 zilverplevieren, verschillende zwarte ruiters en bonte strandlopers.

Ons plan was om via Neeltje Jans naar de Brouwersdam te gaan. Bij Neeltje Jans nog steeds een groep dwergmeeuwen en nu ook 2 mooie noordse sterns die vlakbij de kant aan het foerageren waren. Schitterende beesten en zeker bij de juveniel waren de lichtere armpennen erg opvallend! Langs de Brouwersdam zagen we nog wel 2 mooie roodhalsfuten, een roodkeelduiker, 4 paarse strandlopers, nog 2 dwergmeeuwen, 2 drieteenstrandlopers, 2 kanoeten, aardig wat middelste zaagbekken en een rosse grutto. Toen we hier uitgekeken waren zijn we naar huis gegaan.
Ondanks het slechte weer toch nog een mooi vogeldag beleefd met in totaal 75 soorten waarvan een Lifer en een nieuw jaarsoort!


Grote mantelmeeuw

Geen opmerkingen:

Een reactie posten